Galerija ide naslednicima – gde će umetnička kolekcija?

Niš ostaje bez reprezentativnog izložbenog prostora u centru grada. Konačnim rešenjem Agencije za restituciju, Galerija Srbija vraća se naslednicima. Grad još nema rešenje gde će biti smeštena vredna umetnička kolekcija koja se ovde čuva.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Koliko znam, od trenutka kada se dobije rešenje za povraćaj imovine, tri godine vlasnici ne mogu da ih izbace niti da menjaju kiriju ako se plaćala "poslovnom prostoru". Valjda će vazda nezainteresovano ministarstvo kulture jednom ipak reagovati, jer to je u njihovoj nadležnosti, i uraditi nešto sa slikama i prostorom za tu divnu galeriju, možda pregovarati s vlasnicima... štagod, samo neka nešto uradi, umesto što drži populističke govore!
    (Aja Vasil, 28. maj 2017 17:36)

    # Link komentara

  2. Ja ne mogu da verujem da su dozvolili da se zatvori Galerija Srbija.
    Divan prostor u samom centru grada. Pa zar nisu mogli isplatiti novac vlasnicima? I tu će sad biti šta? Novi DM? Kazino ? Pekara ? Ili još gore, neki folk klub? Zašto jednostavno novi vlasnici ne izdaju prostor galeriji? Ovo je ogroman udarac za kulturni život grada. Ne mogu da verujem kako propadaju institucije koje su preživele i najgora vremena. Možda je ipak ovo najgore vreme.
     (petar, 28. maj 2017 11:28)

    # Link komentara

  3. A da se skupi novac za otkup ove galerije? Naravno, ukoliko bi novi vlasnici bili voljni da prodaju, pa nisu samo propale fabrike važne.
    (misao, 27. maj 2017 23:47)

    # Link komentara

  4. skandal koji, još jednom, pokazuje svu duhovnu bedu vremena u kome živimo.
    niš je, bez to malo umetnosti,koja postoji gotovo bez imalo njegove podrške i pomoći, jedan mali, bezvredan, neambiciozni, provincijski grad.
    jedno veliko, zaspalo, ili, možda, ubijeno selo.
    (picaso, 27. maj 2017 21:14)

    # Link komentara