Zafranović: Testament o NDH kog se Hrvatska plaši

Reditelj Lordan Zafranović izjavio je da je da sa bivšim predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem pokušao da utiče na direktora HRT-a da prikažu njegov film "Testament" iz 1993. koji govori o Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), a da je kasnije razgovarao i sa bivšim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem na početku njegovog mandata da se pusti taj film na televiziji.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Svim komentatorima koji su ostavili komentar na ovu temu (uključujući i "susjede") preporučujem knjigu "Krst na križu" Ratka Dmitrovića. Javite se posle čitanja.
    (svako ima svoju, a istina je jedna, 24. april 2017 15:45)

    # Link komentara

  2. Mislim da Hrvati ne snose nikakvu krivicu za ono o čemu se govori i mešetari sa raznih pozicija i posle prohujalih stotinak godina. Glavni krivci smo mi Srbi, koji, umesto da izadjemo sa istinom i debelo naplatimo ono što su nam Hrvati činili u nekoliko navrata, najbolje smo krili "tajnu", koju su svi znali. Srpskoj političkoj eliti, kako juče, tako i danas, srpskoj jadnoj i kukavnoj inteligenciji, kao i javnim poslenicima iz oblasti medija, do srpskih žrtava je stalo "kao robijašu do države". Nijedna srpska žrtva nije velika ako ličnost, grupica ljudi, ili partijska oligarhija od toga ima koristi. Mi smo oduvek imali "elitu", koja je prezirala svoj narod i sebe a u strancima i razbraći tražila prijatelje. Tako je i danas. Ovo prepucavanje nema nikakvog smisla. Podseća me na naš srpski inat. Kada Hrvati ili Albanci pokrenu nešto onda se mi javljamo sa kontratužbama. Prisetimo se samo one tajne o prošlosti Kurta Valdhajma. Čuvali smo je bolje i jače i od samog Valdhajma. Šta su deca sa Kozare, šta su hiljade ubijenih ako će nam Kurt biti "prijatelj". Možda deluje smešno i infantilno ali, ovaj narod bi trebao da osnuje škole u kojima će se učiti kako postati rodoljub i Srb1in. Tek posle takvog uspešnog i završenog "školovanja" neko bi bio kvalifikovan da vodi ovu državu. Ovako, mi predstavljamo samo običnu rulju, koja podseća na krdo .., neću reći čega ali, poredjenje je savršeno tačno.
    (Mladen Mladenović, 24. april 2017 12:25)

    # Link komentara

  3. Čovek je sve reka u filmu Okupacija u 26 slika. Normalnom čoveku dosta, takve strahote nomalan čovek može samo jednom da gleda. Lardanu Zafranoviću svaka čast, Moralna gromada naka mu je na čast.
    (Slobodan Vraštanović, 23. april 2017 23:26)

    # Link komentara

  4. @Slovenija

    A ti si vase sve odgledao te imas vremena da "brines" o Srbima i da guras nosinu u tudje dvoriste?
    (stranac 1952, 23. april 2017 22:46)

    # Link komentara

  5. ...Zafranović spada u neznatan procenat Hrvata,koji prihvataju zločine NDH.
    (tr., 23. april 2017 13:33)
    Лордан Зафрановић никада није прихватао злочине НДХ него их је баш напротив жигосао.
    (Runner, 23. april 2017 19:27)

    # Link komentara

  6. Film Lordana zafranovica postoji na internetu -Zalazak stoljeca (Testament L.Z.)
    (Zalazak, 23. april 2017 18:00)

    # Link komentara

  7. Nikada mi nece biti jasno zasto su u republikama bivse drzave normalni ljudi kao Zafranovic u totalnoj defanzivi i manjini. Slusam, narocito u Hrvatskoj, kako nista nije valjalo i kako je vladao neki srbo-jugo-komunisticki teror, a sada je demokratija. A nesto se toga ne secam, ni kada sam tamo provodio vreme, ni kada su prijatelji iz Hrvatske ovde dolazili. Ako je to sto sada mozemo da pljujemo vlast merilo demokratije, onda su u pravu. To je nas Trojanski konj koga smo zajahali.
    (marsal, 23. april 2017 17:34)

    # Link komentara

  8. Lordan Zafranovic je istinski velikan i Covek!
    Pored remek dela "Okupacija u 26 slika", obavezno treba pogledati i "Pad Italije" i njegov dokumentarni film "Krv i pepeo Jasenovca"...
    (branimir, 23. april 2017 17:30)

    # Link komentara

  9. @iva, pa Srbin jeste napravio film o hlaldnjaci, dubina dva" se zove!!!
    Samo Srbi mogu napraviti tako aktuelan film!
    (Danac, 23. april 2017 16:49)

    # Link komentara

  10. ne znam odakle ovaj podatak da je film sada prvi put zvanicno prikazan u bg? molim vas, pa jedan komentator je lepo naveo da je testament bio u zafranovicevoj retrospektivi u sava centru, juna 2001. ali, on je emitovan jos, cini mi se 1991-2. na tadasnjoj tv beograd. i ne samo to, vec je dugo bio na jutjubu... a ovi koji pene o zafranovicevoj intelektualnosti, koja nije sporna, treba da imaju u vidu da je on levicar, da ne kazem komunista, skoro pa titoista, te je kod njega ona druga strana neizbalansirana.
    (kurir jovica salje postu, 23. april 2017 16:26)

    # Link komentara

  11. Izuzetan umetnik i gospodin.
    Upoznao sam ga pre 10ak godina u sitne noćne sate, pa smo malo popričali.
    Velikan.
    (Pablo, 23. april 2017 16:07)

    # Link komentara

  12. Bas cu sad da pogledam, tema je prikladna za ovo "divno" nedeljno popodne.
    (Marinko, 23. april 2017 15:32)

    # Link komentara

  13. film Zalazak Stoljeca - testament LZ je prikazan na Zafranovicevoj retrospektivi u Sava Centru, jos 2001. Gledao sam ga tad, iz dva dela. Kao sto se istina zatire u Hr, tako se radi i ovde, zato tisina svi sto vidite samo preko plota. Srbija i Hrvatska slozno zatiru NOB i antifasizam. Mi cetnike proizvodimo u antifasiste a Hrvatska NDH i ustaše u nešto nejasno a zapravo pozitivno. Kako vreme odmice, lazi ce se pojacavati ako se ne pobunimo ALI svako prvo kod "svojih". Obrnuto nema smisla ni efekta.
    (antifasista, 23. april 2017 14:11)

    # Link komentara

  14. (Slovenija, EU, 23. april 2017 11:30)
    Imamo sto pogledati u poslednjih 100 godina! Evo da krenemo odmah od 1918. godine, kad je zahvaljujuci kralju Aleksandru i srpskoj vojsci, clanici pobednicke alijanse, po prvi put u istoriji nastala drzava Slovenija. U prvo vreme kao deo SHS, a posle kao republika u Jugoslaviji.
    Samo neznam da li bi se Aci, "kralju ujedinitelju", koji je cak i jednom od svojih sinova dao slovenacko ime, svidela ova slovenacka nezahvalnost i kratko pamcenje, koje se vidi i u ovom komentaru na koji reagujem.
    (Leksa, 23. april 2017 14:11)

    # Link komentara

  15. Плаши се истине.
    (paosamarsa, 23. april 2017 13:59)

    # Link komentara

  16. Na Zafranovicevu pricu se nadovezao rts prosle godine trilogijom o ndh. Veoma je kvaliteno i temeljno odradjena tema, preporucio bih svima, a pogotovu mladjima. Pronadjite na y.tube, pojavljuje se izmedju ostalih i Lordan Zafranovic, uz isecke iz njegovog filma.
    (Marko, 23. april 2017 13:51)

    # Link komentara

  17. Lordan je u filmu "Okupacija u 26 slika" pokazao tek jedan mali deo strahota iz NDH. Naročito su bile jezive i upečatljive scene iz autobusa. Mogu tek da zamislim šta je sve prikazano u "Testamentu". Svaka mu čast na ljudskoj hrabrosti i objektivnosti. Pitam se da li bismo se mi Srbi mogli tako suočiti sa našom nečasnom prošlošću?
    (Bilal, 23. april 2017 13:38)

    # Link komentara

  18. Ne znam kada će se to desiti,ali Hrvati će jednom morati da se suoče za zločinima NDH.Ne moraju oni to da rade zbog Srba,Jevreja,Roma i komunista,zbog prošlosti,već zbog toga što će ih to proganjati u budućnosti.Nisu razlog veterani,navijači ili ektremisti,već nedostatak političke volje i građanske hrabrosti da se to uradi.Zafranović spada u neznatan procenat Hrvata,koji prihvataju zločine NDH.
    (tr., 23. april 2017 13:33)

    # Link komentara

  19. @''Hrvati moraju da prikrivaju svoju zlocinacku proslost. Hrvatska je drzava koja pociva na genocidu i nebrojanim zlocinima prema neduznim ljudima drugih nacionalnosti. Ali, sve bi se to vremenom prevazislo (vreme leci sve) da ne postoji jedan problem: Hrvati su i sada isti kao i ranije i vaspitaju svoju decu da mrze ljude drugih nacionalnosti, posebno Srbe. Da dodju u pogodnu situaciju, ponovo bi ponovili iste zlocine. To su i demonstrirali u nedavnom ratu.''
    (Rajko, 23. april 2017 12:21)

    Da li ti je poznato da je 1996. Tuđman od Rusije dobio odlikovanje "Medalja Žukov" za aktivan doprinos pobjedi u borbi protiv fašizma. To je bilo godinu nakon Oluje!
    Kada je kasniji predsjednik Hrvatske Mesić bio pozvan od strane Putina na obilježavanje 50.g. pobjede nad fašizmom u Moskvi, niko iz Srbije nije pozvan da prisustvuje svečanoj vojnoj paradi na Danu pobjede jer se u Srbiji koketira sa četničkim pokretom. Rusi su dobro znali protiv koga se Crvena armija borila na ovim prostorima i da su četnici bili saradnici nacizma i fašizma koji su se borili protiv slavne Crvene armije
    Hrvatska se svog dijela zločinačke prošlosti davno odrekla i to je prepoznato u svijetu pa i u Rusiji, a preispitaj se malo bolje ko ima kakvu zločinačku prošlost i nasljeđe danas!
    (dali, 23. april 2017 13:07)

    # Link komentara

  20. Taj film nikada nece biti emitovan ni u Srbiji,deca nam uce o tudjim stradanjima,genocidima,holokaustima a nasa su im zabranjena sve u duhu tolerancije,onda zabranite i tudja stradanja da se ne prikazuju.
    (Peki, 23. april 2017 12:51)

    # Link komentara

  21. Ok mi smo u svojoj drzavi pricali o nezavisnoj drzavi hrvatskoj, a sada to i je ste i u njoj zive Srbi koji imaju sva svoja prava, a sto ste vi pricali o velikoj srbiji i dolazili ratovati i ubijati u Hr! To ste brzo zaboravili?
    (Istina, 23. april 2017 12:27)

    # Link komentara

  22. Lordan Zafranovic je covek takvog kvaliteta da ga njegova maticna zemlja nije svesna! Dok ga je Jugoslavija bila izuzetno svesna!
    (Ivan S., 23. april 2017 12:22)

    # Link komentara

  23. Hrvati moraju da prikrivaju svoju zlocinacku proslost. Hrvatska je drzava koja pociva na genocidu i nebrojanim zlocinima prema neduznim ljudima drugih nacionalnosti. Ali, sve bi se to vremenom prevazislo (vreme leci sve) da ne postoji jedan problem: Hrvati su i sada isti kao i ranije i vaspitaju svoju decu da mrze ljude drugih nacionalnosti, posebno Srbe. Da dodju u pogodnu situaciju, ponovo bi ponovili iste zlocine. To su i demonstrirali u nedavnom ratu.
    (Rajko, 23. april 2017 12:21)

    # Link komentara

  24. Pa ovde se vidi sva solidarnost aktuelnih i bivših "elita" ogrezlih u kriminalu, korupciji, zločinima sa obe strane i njihovu simbiozu, jer su svi imali svoje epizode nedavnih zločina i nedela. Oni i dan danas održavaju tu tenziju u nekoj pripravnosti ne bi li vladali ovim osiromašenim ojadjenim narodima i kako bi manipulacijom ostajali i dalje na vlasti i normalno pljačkali sve ono što je još ostalo od njih. Pa zar Agrokor nije najnoviji u nizu pljački režima, a o Srbiji i njenim tajkunima da ne govorimo.
    (Nole, 23. april 2017 12:16)

    # Link komentara

  25. svaki njegov film je prvenstveno antisrpski i potpuno falsifikuje istoriju... zrtve NDH su Srbi Zafranovicu, a ne neka bezimena anacionalna populacija!
    (pioniri maleni, 23. april 2017 12:14)

    # Link komentara

  26. Zasto? Pa, zato sto, za razliku od Nemacke, Hrvatska i Hrvati nikad nisu prosli kroz priznanje i pokajanje za ono sto je cinjeno u njihovo ime, niti su za to ikako kaznjeni. "Oprostili" su im Srbi, a da ih za to niko nikad nije ni pitao. Isto kao i za proterane Srbe sa Kosmeta tokom i odmah posle drugog rata.
    Danas dzelat zahteva od zrtve da ona prihvati krivicu zato sto ih je ubijao i proterao.
    (C3, 23. april 2017 12:08)

    # Link komentara

  27. 5 million € je iz budzeta dobio rados bajic za selo gori, a film o Jasenovcu i NDH nikad nece biti snimljen. Mnogo gore mi zasluzujemo od ovoga sto nam se desava
    (5tosrbijanci, 23. april 2017 11:30)

    # Link komentara

  28. @izadje na videlo

    Ne brini ti za druge. Imate što šta svoje za pogledati. I to od danas pa 100 godina unazad...
    (Slovenija, EU, 23. april 2017 11:30)

    # Link komentara

  29. Srbijom vladaju iste sile kao I Hrvatskom. Zbog toga se to filmsko ostvarenje nije moglo videti ni kod nas.
    (Dusan, 23. april 2017 11:17)

    # Link komentara

  30. @izadje na videlo
    autor je rekao da je film napravljen za hrvatsku publiku. film se njih tice.
    zbog istoga ga mozda i nije ranije nudio drugima. autorska prava, kopije i sl. nije sve na you-tube, pa samo kliknes.
    ustvari ne razumem tvoj skepticni komentar?
    (nebo, 23. april 2017 11:13)

    # Link komentara

  31. У Србији приказан 2017.!У Србији није изгласана резолуција о геноциду над Србима у НДХ! У Србији није подигнут споменик страдалим Србима у Јасеновцу! Ко влада Србијом?
    (Србин, 23. april 2017 11:07)

    # Link komentara

  32. vlada UDBA i dalje
    (dusa, 23. april 2017 10:57)

    # Link komentara

  33. Niko ne voli filmove koji prikazuju zločine sopstvenog naroda, na žalost. Mislim da taj film ne bi mnogo uticao na huligane i kvazi nacionaliste jer bi oni u svojim praznim glavama nalazili opravdanje za činjenje tih zločina jednako kako su izvršioci tražili opravdanje za to što rade.
    (ŠTAZI, 23. april 2017 10:53)

    # Link komentara

  34. Franjo Tudjman : Rata ne bi ni bilo da ga hrvatska nije zeljela
    Josip Boljkovac : Prvi su napadnuti Srbi i Jugoslavija a ne hrvatska
    (seljadin, 23. april 2017 10:43)

    # Link komentara

  35. Kapa dole gospodine Zafranovicu, zbog testamenta a i zbog Okupacije u 26 slika.
    (Peter Smith, 23. april 2017 10:39)

    # Link komentara

  36. i mnogoj srpskoj deci bi bilo poucno da to odgledaju
    (abraham, 23. april 2017 10:30)

    # Link komentara

  37. Odlicni filmovi su opus ovog coveka. Meni licno najdrazi "Vecernja zvona".
    (srcem svim, 23. april 2017 10:08)

    # Link komentara

  38. Nije mi jasno zasto ovi nenacionalni hrvatski intelektualci ovo pricaju u Srbiji.Zasto u intervjuu Politici?Kad god ne mogu da se izbore sa nacionalistima u Hrvatskoj oni dodju i pricaju o tome u Srbiji.Zasto bi nas uopste interesovao taj hrvatsko-hrvatski sukob?Imam utisak da ta levicarska ili liberalna hrvatska elita cim izgubi pozicije unutar Hrvatske protiv nacionalista krene po regionu a opet kod nas su oberucke prihvaceni.Pa tako se obozava Vedrana Rudan,Ante Tomic,Dezulovic itd.Na tom fonu je i ova inicijativa o tzv zajednickom jeziku koji hrvatski mejnstrim nije lud da prihvati ali su u Srbiji odusevljeni.Zasto nasa elita posle toliko katastrofalnih posledica Jugoslavije se i dalje ponasa jugonostalgicno?Pustite Hrvate nek vode rasprave izmedju sebe,posvetite se srpskoj kulturi i srpskom stanovistu.Ali sve sto je srpsko je nasim kulturnim elitama odmah negativno za razliku od jugoslovenskog.
    (konzervativac, 23. april 2017 09:57)

    # Link komentara

  39. Taj film u Hrvatskoj nikada neće biti pušten na TVu, jednostavno jer većina Hrvata ne želi da se odrekne nasledja NDH! Sreća pa ima dosta poštebih Hrvata koji se tog istog nasledja stidi.
    (Srbija se umirit' ne može, 23. april 2017 09:57)

    # Link komentara

  40. Gospar intelektualac, ali pravi. Ljudi koji polako nestaju sa ovih prostora. Uza njih ostaje jad i beda. Dokaz je sto se ovaj film, tj veoma bitna tema ne prikazuju na ovim prostorima. Kod Hrvata "za dom spremni", u Novom Pazaru nesto drugo, juce na JNA nesto trece... Gospar Lordan, svaka cast!
    (Borko, 23. april 2017 09:50)

    # Link komentara

  41. Isti je otpor kad neko u Srbiji želi da govori objektivno o Srebrenici. Ajmo neki dokumentarac o hladnjačama... Isto je i kod nas. Nema političke volje da se govori o zločinima koje su počinili Srbi. Male ksenofobne zemlje čuvaju svoje male ksenofobne iluzije u kojima su svi drugi krivi a oni su super.
    (iva, 23. april 2017 09:45)

    # Link komentara

  42. Užasno težak i mučan film, nije za svakoga. Svaka čast reziseru za hrabrost.
    (calyx, 23. april 2017 09:40)

    # Link komentara

  43. Za Hrvatsku znamo i necudimo se!
    Ali...ali...koje to sile vladaju medijima u Srbiji kada film napravljen 1993. a govori na dokumentaran i istinit nacin o stradanju Srba, bude pzvanicno prikazan u Srbiji tek 2017!!!????
    (izadje na videlo, 23. april 2017 09:25)

    # Link komentara