ID: Ovako se ponaša prava žena džihadiste

Podeli

U dokumentu naslovljenom "Žene u Islamskoj državi: Manifest i studija slučaja" naglašava se "mirnija" uloga žena kao domaćica, supruga i majki i veoma se kritikuju žene sa Zapada, kao i koncepti ljudskih prava o rodnoj ravnopravnosti.

Manifest na 10.000 reči koji je za medije zaduženo krilo Al-Hansa brigade, u čijem sastavu se nalaze samo žene, postavilo na popularne džihadističke forume, postojao je samo na arapskom dok ga nije otkrio i preveo Čarli Vinter, istraživač džihadizma iz Kvilijam fondacije.

Vodič se smatra tačnom predstavom onoga šta se očekuje od žena pod kalifatom Islamske države i odnosi se na ženske regrute iz Saudijske Arabije i Persijskog zaliva, a ne sa Zapada.

Regrutkinje sa Zapada do sada su na društvene mreže postavljale slike na kojima poziraju sa oružjem i opasane eksplozivom, a jedna žena iz južnog Londona koja živi u Siriji je izjavila da želi da postane prva ženska osoba koja je zapadnom taocu odsekla glavu.

Međutim, poslednji primerak propagande stavlja jasno do znanja da profili mladih devojaka sa Zapada na društvenim mrežama, koji naglašavaju svoje uloge kako bi ohrabrile ostale da priđu Islamskoj državi, nije uvek istinit prikaz šta Islamska država veruje kako bi život trebalo da izgleda.

Čarli Vinter za "Independed" kaže da žene sa Zapada imaju motiv da regrutuju samo druge žene za Zapada.

"Dokument ima svoj motiv – regrutaciju žena iz Persijskog zaliva. Prikazivanje da to daje idealizovanu poziciju žene je mnogo bliža realnosti nego ono šta devojke iz Britanije kažu kada, na primer, pričaju o pridruživanju policijskim snagama i treniranju za bitku", navodi Vinter.

On dodaje da se sa dokumentom malo preteruje i da nije potpuno precizna slika kako život izgleda, ali da daje nam konceptualan prikaz kako bi život trebalo da izgleda.

"To je nešto što do sada nismo videli, barem ne na engleskom jeziku. Neko će doneti odluku da se ovakav manifest ne pušta u javnost na engleskom jer sadrži ideje koje ne mogu biti dobre za prosečnu devojku sa Zapada koja želi da se pridruži Islamskoj državi".

U manifestu arapske žene su ohrabrene da dođu u Siriju i Irak gde mogu da žive "mirnijim" načinom života u skladu sa šerijatom, vođene odgovornostima u kući koje su njihovo "božanski dodeljeno pravo" i "metodologijom života koji je Bog uredio".

Edukacija treba da počne sa sedam godina i da traje ne preko petnaeste godine, navodi se u manifestu. Program učenja treba biti fokusiran uglavnom na studije islamske religije, kuranskog arapskog i učenja osnova kuvanja, pletenja i drugih veština kako bi se žene pripremila za centralne uloge koje će imati u domaćinstvima.

Savetuje se da nema potrebe da se žene "trude da dobiju diplome i na taj način pokušaju da dokažu da je njihova inteligencija veća nego kod muškarca".

U nekim slučajevima, kako se navodi u manifestu, žene mogu da napuste porodični dom kako bi bile doktorke ili učiteljice, a "postavljanjem", ukoliko nema dovoljno muškaraca da se savlada neprijateljski napad, mogu se boriti za džihad. Međutim, svaki rad može trajati samo tri dana u nedelji i "mora biti prikladan njoj i njenim sposobnostima i ne sme sadržati više nego što žena može da izdrži ili što joj je teško da postigne".

"U džihadističkoj verziji feminizma važnost žene je na prvom mestu i ona je osuđena da igra centralnu ulogu", navodi Čarli Vinter.

"Međutim, to samo koliko joj džihadistička ideologija dozvoljava. Ona može biti važna ali uz nametnutu pobožnošt kažnjivom hududom, klasom kazni za prekršaje koji se smatraju "Božijim tvrdnjama, suočava se sa bezbroj ograničenja", ističe Vinter.

Manifest takođe tvrdi da su žene u Saudijskoj Arabiji preživele "varvarizam i divljaštvo", da su oterane u siromaštvo, da ih je sistem krivičnog pravosuđa zlostavljao i naglašava im da se presele u uporište Islamske države.

Ovo poređenje života u Saudijskoj Arabiji i pod Islamskom državom nije novo, navodi Vinter.

"Teme nepravde i tiranske vladavine su uvek prisutne i svoj džihadističkoj književnosti. To je način regrutovanja ljudi – šalje veoma snažnu poruku", navodi on.

Ono što više zabrinjava je savet oko toga sa koliko godina dete može biti udato za borca Islamske države. "Smatra se legitimnim", navodi se u dokumentu, "da devojčica bude udata sa devet godina".

"Većina plemenitijih devojaka će biti udato sa šesnaest ili sedamnaest, dok su još mlade i aktivne. Mladi muškarci neće biti stariji od dvadeset godina u tim slavnim generacijama".

Nakon braka ženina "dodeljena uloga je da ostane skrivena i prikrivena, kao i da bude društvo iz pozadine".

Tvrdi se da je mešanje linija između uloga muškarca i žene uglavnom zbog oduzimanja muškosti muškarcima, što naglašava da su samo borci Islamske države "pravi muškarci".

Plastična hirurgija je strogo zabranjena, kao i pirsinzi ili "stvari koje vise sa ušiju". Pored toga brijanje dlaka sa nekih mesta je zabranjeno. Prodavnice odeće i saloni lepote su osuđeni kao dela Iblisa, đavola.

Vinters dodaje: "Narativ je nama veoma stran, ali nekima koji već imaju veoma ekstremističke poglede i koji svim srcem veruju u to da će jednog dana biti kalifat, veoma je ubeljivo".

U oktobru, u sličnom, ali manje opsežnom dokumentu koji je otkriven, a koji je takođe namenjen arapskim ženama, nude se saveti kako biti "dobra supruga džihada" i podržavati borce. U njemu se takođe može naći upustvo kako kuvati, ali i pružati prvu pomoć i druge načine doprinošenja kroz "ženski ručni rad".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu