NSPM: Šta kažu penzioneri u Srbiji

Publikacija Nova srpska politička misao objavila je na svom sajtu istraživanje o raspoloženju i stavovima penzionerske populacije u Srbiji.

Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, istraživanje je rađeno sa ciljem da se "malo dublje skenira stanje svesti, problema, raspoloženja i razmišljanja naših najstarijih sunarodnika i sugrađana, uključujući, razume se, na koncu i njihove stavove prema aktuelnoj političkoj situaciji, izborima i ličnostima".

NSPM navodi da je istraživanje pokazalo da je ova populacija "najmanje imuna" na manipulativne aktuelne vlasti, kao i da se starost preklapa sa nižim obrazovanjem, slabijim materijalnim položajem i slabom informisanošću, odnosno upućenošću na informacije koje se dobijaju preko "kontrolisanih tv ekrana".

Prema istraživanju kojim je obuhvaćeno 1.000 ispitanika, većina veruje da se situacija u zemlji kreće u lošem smeru - 33,6 odsto, 29,8 odsto je onih koji misle da se kreće u dobrom smeru, dok je "na sredini" 23,4 odsto ispitanika.

Za razliku od tog odgovora, na pitanje o tome kako žive u odnosu na pre tri godine, skoro polovina kaže da je stanje "isto" (45,8 odsto), odgovor gore je dalo 35,4 odsto ispitanika, a bolje 13,3.

Što se materijalnog stanja tiče, srednja ocena je "dvojka", iako je "trojku" zaokružilo najviše ispitanika 34,5 odsto. Onih koji daju jedinicu je 22,3 odsto, dvojku 34,2 odsto, četvorku 8,2 odsto, a peticu 0,8 odsto.

Istraživanje možete pročitati na ovom linku.

Prati B92 na Viberu

Info

"Goniću ih do kraja, do Vrhovnog suda, do Strazbura, do poslednjeg dinara"

U nedelju 6. avgusta 2017. po prvi put sam se suočio sa istinskom diskriminacijom. „Aerodrom NT" i „Er Srbija" ne shvataju da nisu učinili samo nepravdu jednom teško bolesnom jedanaestogodišnjem dečaku. Odlučio sam da pravdu potražim na sudu, bez obzira koliko potrajalo i kako se završilo. Nije reč više ni o Vidu, ni o letovanju. "Radi se o pitanjima principa i pravde", piše istoričar Čedomir Antić za “Nedeljnik“.

Pregled stampe četvrtak 10.08. 12:22 Komentara: 208

Vučić o Savamali, Đilasu i Saši Jankoviću

Predsednik Aleksandar Vučić je u intervjuu za "<a href="http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/vucic-oni-koji-su-ubijali-po-srbiji-mi-sole-pamet-o-savamali/" class="text-link" target= "_blank">Nedeljnik</a>" govorio između ostalog i o slučaju Savamala i ponovio da će "on biti rešen".

Pregled stampe četvrtak 22.06. 11:54 Komentara: 8
strana 1 od 1002 idi na stranu