Ministar Lončar objasnio kako je britanski soj virusa unet u Srbiju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objasnio je kao je novi soj koronavirusa unet u Srbiju i istakao je da će država nastaviti borbu za vakcine.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin/ Tv B92/ arhiva
Printskrin/ Tv B92/ arhiva

Pročitajte još:

Srbija treća u Evropi: 200.000 vakcinisanih; Izolovan britanski soj virusa

"Britanski soj koronavirusa stigao je u Srbiju; primio bih kinesku vakcinu" VIDEO

Ministar je rekao da se nada kompromisu kojem niko ne bi dobio ili izgubio sve.

"Predaja nije opcija i nastavićemo da se borimo. Nećemo izdati svoj narod, za to smo dali i zakletvu", rekao je Lončar za Tv Pink.

Lončar je govorio i prvom registrovanom slučaju novog, britanskog, soja virusa u Srbiji.

"Reč je o ženi 58. godište, koja se najverovatnije zarazila u avionu iz Londona. Bila je negativna po dolasku ali je posle dva-tri dana dobila pozitivan rezultat nakon što joj je pozlilo. Nastavili smo dalju dijagnostiku i posle svih analiza smo sinoć izolovali novi soj i ono što o njemu znamo jeste da je sličan običnom koronavirusu. Razlika je u tome da se klinička slika ispolji brže, pa je tako i njen suprug brzo ispoljio simptome, završio je sa obostranom upalom pluća, bio je u bolnici. Došla im je i snaja iz Tuzle koja se takođe zarazila, ali nije bilo potrebe za vakcinacijom ", objasnio je ministar zdravlja Srbije.

On je naveo da je potrebno da je vreme da se dokaže i utvrdi da li je ovaj soj virusa smrtonosniji.

"Moramo imati opreznost, mada vidimo da se mnoge zemlje zatvaraju, što je u redu, jer se tako štiti zdravstveni sistem", kaže ministar za Tv Pink.

"Mi smo po ovim rezultatima na trećem mestu u Evropi i na šestom mestu u svetu. Ono što bi još naši građani trebali da znaju, je da je Srbija najviše testirala građana. Srbija ima najnižu incidencu oboljevanja u regionu. Srbija ima najmanju stopu smrtnosti. Srbija je najviše vakcina obezbedila u regionu, ali i šire. Srbija je obezbedila najviše respiratora. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je uspela da izgradi dve bolnice. Srbija je ubedljivo najviše pacijenata hospitalizovala, preko 100 hiljada građana. Sa ovim što je rađeno, spašeno je na stotine i hiljadu života", naglasio je Zlatibor Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 230 idi na stranu