U pripravnosti

Svih 50 američkih država i distrikt Kolumbija su u pripravnosti ovog vikenda zbog mogućih nasilnih protesta protivnika inauguracije Džozefa Bajdena.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ Michael Reynolds
EPA/ Michael Reynolds

Pripadnici Nacionalne garde iz svih delova zemlje upućeni su u Vašington kako bi obeshrabrili bilo kakvo moguće ponavljanje nasilja od 6. januara kada je prilikom upada Trampovih pristalica u Kongres nastradalo pet osoba.

Federalni istražni biro (FBI) je upozorio da bi u prestonicama svih 50 država moglo da dođe do marsa naoružanih Trampovih pristalica, prenosi Bi-Bi-Si.

U Distriktu Kolumbija zatvoren je kompleks Nacionalne aleje.

Duž ulica američke prestonice Vašingtona postavljene su barikade i povećane su mere bezbednosti.

Usled pojačanih mera bezbednosti zdanje u kojem se nalazi američki Kongres opasano je metalnim ogradama.

Isto važi i za prostor pred spomenikom Džordžu Vašingtonu, gde će u ograđenom području, umesto desetina hiljada građana, boraviti medijske ekipe akreditovane za praćenje inauguracije Džozefa Bajdena.

Osim Nacionalne garde, na ulicama prestonice pojačano je prisustvo policije, dok je najavljeno i da će najmanje 12 metro stanica u širem centru grada biti zatvoreno.

Bajdenov tim je već pozvao Amerikance da izbegavaju putovanja u prestonicu zbog pandemije kovida 19.

Očekuje se da bi naročito sutra moglo da bude protesta, jer su Trampove pristalice i desničari preko društvenih mreža pozvali na proteste 17. januara i marš u Vašingtonu na sam dan inauguracije.

Guverneri Merilenda, Novog Meksika i Jute proglasili su vanredno stanje u svom državama uoči mogućih proteta.

Kalifornija, Pensilvanija, Mičigen, Virdžinija, Vašington i Viskonsin su aktivirale svoju Nacionalnu gardu, a Teksas će zatvoriti svoj kongres od danas do 20. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu