Nemci spremni, Peking strahuje: Ako strani vojni avioni slete u Vuhan, biće panike

Zvanični Berlin se priprema da svoje državljane koji se nalaze u epicentru zaraze, u kineskom Vuhanu, prebaci u Nemačku.

Izvor: B92, Beta, Tanjug, Dojče vele
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Xiao Yijiu/Xinhua
Foto: Tanjug/AP/Xiao Yijiu/Xinhua

Tu akciju bi, kako prenose mediji, trebalo da izvede Bundesver. Avioni nemačke vojske trebalo bi da sutra ili u četvrtak krenu ka Vuhanu i u Nemačku prebace oko 90 osoba.

Krizni štab Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u ponedeljak je i formalno odobrio akciju povratka građana iz Vuhana. Kako je saopšteno iz Ministarstva, odlučeno je da se u Nemačku vrate građani koji nisu zaraženi.

Nemački mediji pišu međutim da Kina insistira da se građani ne prebacuju vojnim avionima. Peking strahuje da bi već i same slike stranih vojnih aviona kako sleću u Vuhan izazvale paniku. Zbog izbijanja epidemije uzrokovane koronavirusom i mnoge druge zemlje, poput Francuske, SAD i Velike Britanije, žele da izvuku svoje državljane iz regiona koji je najteže pogođen.

I beogradski mediji pišu o tome da srpski državljani koji borave u Kini traže da ih država izvuče iz te zemlje zbog straha od koronavirusa.

Kurir piše da više od 100 Srba moli da ih izvuku iz Kine, dok Blic pominje 170 državljana naše zemlje koji traže pomoć.

Ministarstvo spoljnih poslova, kako navodi, Kurir, pokušava da izvuče Srbe iz Vuhana, u kojem je najviše obolelih i umrlih od novog virusa, dok, kako se navodi, ostalima preporučuje da se sami snađu.

Naši građani su preplašeni, jer smrtonosni virus odnosi sve više žrtava, pa traže od ambasade u Pekingu da im organizuje povratak u Srbiju, što ona pokušava samo za troje naših građana, piše Kurir.

Prema izjavama naših ljudi koji trenutno borave u Kini, oni su formirali grupu na društvenim mrežama za bezbedan povratak u Srbiju i traže pomoć države, a u Ministarstvu spoljnih poslova kažu za Kurir da uz pomoć ambasade u Pekingu ulažu napore da evakuišu naše građane iz Vuhana, te dodaju da je svih pet naših državljana u tom gradu dobro i zdravi su.

"Jedan je već napustio Vuhan, jedan to ne želi, dok su trojica tražila asistenciju za evakuaciju. Sve mere preduzimaju se u saradnji s lokalnim vlastima, ali se još nisu stekli uslovi za evakuaciju", kazali su u MSP.

Ostali građani koji su u drugim gradovima u Kini mogu samostalno da organizuju povratak, poručuju u MSP.

Kako je koronavirus stigao u Nemačku

Podsetimo, prvi Nemac s koronavirusom zarazio se najverovatnije na predavanju od jedne žene iz Kine. Zaraženi je imao bliske kontakte sa 40 drugih osoba, piše DW.

Prvi čovek zaražen koronavirusom u Nemačkoj očigledno je bolest dobio na predavanju od jedne koleginice iz Kine. Predsednik Državne službe za zdravstvo Bavarske Andreas Capf izjavio je u utorak u Minhenu da se taj 33-godišnjak zarazio u kompaniji „Vebasto“ u Štokdorfu, u okrugu Štarnberg, gde je doputovala koleginica iz Kine.

Capf je dodao i da se ta žena na povratnom letu iz Bavarske ka Kini osećala loše. Kada je sletela u Kinu, dijagnostikovana joj je zaraza koronavirusom. Ona inače živi u Šangaju, ali su je nedavno posetili roditelji koji žive u Vuhanu, gradu koji važi za centar epidemije.

Bavarske zdravstvene službe prenose da je zaposleni u kompaniji „Vebasto“ još tokom vikenda „osećao simptome gripa“, ali da mu je u ponedeljak bilo bolje, pa je otišao na posao. Poslodavac ga je, međutim, pošto je saznao da je koleginica iz Kine zaražena virusom, poslao kod lekara, gde je ustanovljena zaraza koronavirusom.

Ministarka zdravlja Bavarske Melani Huml (CSU) kaže da se oboleli oseća „dobro“ i da je izolovan u klinici Minhen-Švabing. Sada se proverava s kim je oboleli još bio u kontaktu. Prema podacima zdravstvenih službi, navodno je imao kontakte sa 40 osoba, što sa kolegama na poslu, što sa porodicom i prijateljima.

Broj žrtava raste, virus se širi svetom

Kina je potvrdila da je od novog virusa umrlo 106 osoba i da je više od 4.500 zaraženih, uglavnom u Vuhanu, gde je epidemija počela u decembru.

Više od 50 slučajeva zaraženih potvrđeno je u drugim mestima. Većina obolelih su ili kineski turisti ili su nedavno boravili u Vuhanu. Prema poslednjem bilansu, u kopnenom delu Kine je 4.515 zaraženih, dok je u ostalim delovima zemlje zabeleženo još osam slučajeva.

Ukupno je zabeleženo 106 smrtnih slučajeva - jedan u Pekingu, a ostali u centralnoj provinciji Hubej.

Na Tajlandu je registrovano 14 zaraženih novim tipom koronavirusa.

U SAD, Australiji i Singapuru zaraženo je po petoro, dok je u Južnoj Koreji, Japanu i Maleziji po četvoro zaraženih.

U Francuskoj je registrovano troje zaraženih, a u Vijetnamu i Kanadi po dvoje.

U Nemačkoj, Nepalu, Kambodži i Šri Lanki po jedna osoba ima novi tip virusa koji izaziva upalu pluća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu