Zaprepašćujući komentari i samo jedno pitanje - zašto u Srbiji nasilje i dalje dobija podršku? VIDEO

Košarkaš Milan Gurović, osumnjičen za nasilje nad ženom i ćerkom, u petak će biti saslušan u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Nakon saslušanja, sud će odlučiti o daljim koracima. A posle vesti o hapšenju Gurovića pojavili su se i zaprepašćujući komentari podrške - "Kada se znalo ko je gazda u kući ovakvih stvari nije bilo."

Prva televizija je istraživala dokle će poruke podrške dobijati neko ko je osumnjičen za nasilje i zašto u Srbiji nasilje i dalje dobija podršku.

Srbija je zemlja u kojoj je 320 žena ubijeno u poslednjih 10 godina u porodičnom nasilju. ''Ne opravdavam nikakvo nasilje, ali ponekad je to.jedino.rešenje'', stav je anonimnih komentatora na internetu. A šta još kažu?

1. "Žene su krive za sve, muškarci nemaju nikakva prava. Mogu da vređaju, izmišljaju, i sve im se veruje. Milane Delije su uz tebe."

2. "Šta žena izmisli, đavo ne može da zamisli."

3. "Pustite čoveka da razgovara sa rođenom ženom."

4. "Mora da je prešla dara meru."

5. "Naši stari su uvek govorili da žena prvo treba da zna za disciplinu pa tek onda za ljubav."

Vlada Srbije je 1. juna 2017. godine donela Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je uneo novine kojima je omogućeno izricanje “hitnih mera” privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana uspostavljanja kontakta sa žrtvom i prilaska žrtvi nasilja. Zakon jeste ohrabrio žene da prijave nasilje, ali se ono ne smanjuje.

"Ja ne mogu da se pomirim da neko može biti na strani nasilnika, ali tu je država Srbija, tu su državne institucije iv ideli ste da ej nasilnik dobio odmah krivičnu prijavu Da li je neko poznat ili nije, da li je neko bogat ili nije, on mora da ima iste aršine odnosno na njemu se mora primenjivati zakona ko je on nasilnik", navodi Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stručnjaci ukazuju na problem tužilaštva, ali i na podatak da je dve trećine žena koje su stradale od femicida prijavljivalo nasilje institucijama.

"Ima dosta pohvala i komplimenata na račun policije, kojha energično reaguje izriče mere, ali da cela stvar negde zapravo zastane i da dve trećine prijava nasilja zapravo nikada ne stignu do sudova", kaže Zorica Mršević, naučna savetnica na Institutu društvenih nauka.

A zašto je aktuelni slučaj košarkaša Milana Gurovića inspiracija za komentare podrške osumnjičenom nasilniku?

"Većina su uverenja da su žene sportista ili sponzoruše koje su se dobro udale za dobru finansijsku reputaciju, dobru poziciju u društvu, manje onih koji smatraju da su to žene koje su se udale iz ljubavi", navodi Marina Paunović, psihoterapeutkinja.

Postavlja se i pitanje zašto je u ovom slučaju fokus na žrtvi - ženi, dok je ćerka u komentarima zanemarena?

"Zato što je partnersko nasilništvo uvek dominantno, o tome se uvek više priča. Ono nosi tu senzaciju zato što se radi o poznatom paru i iz tog razloga mislim da je najveći fokus stavljen na tu relaciju", dodaje Paunovićeva.

Naslovi u medijima poput: pala sam na zemlju, a on je nastavio da me udara pesnicama i supruga me je pljunula a ja sam je uhvatio za vilicu, skreću pažnju sa problema nasilja na potpunu senzaciju koja u nastavcima, poput najgledanije španske serije, izlazi iz časa u čas.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu