S. Arabija pokrenula vojnu operaciju. Stanovništvo upozoreno, klonite se meta

Rijad -- Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija pokrenula je vojnu operaciju severno od jemenskog lučkog grada Hodeida.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, File/Ilustracija
Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, File/Ilustracija

Cilj operacije su, kako je navedeno, "legitimne vojne mete", javila je državna TV Ekbarija, preneo je sinoć Rojters.

Koalicija je zatražila od civila da se klone lokacija koje su mete operacije.

Koalicija muslimana sunita koju podržava Zapad intervenisala je u Jemenu u martu 2015. protiv jemenskih Huta, koje podržava Iran, nakon što su svrgnuli međunarodno priznatu vladu u Sani krajem 2014.

Međutim, odnosi na relaciji Saudijska Arabija - Jemen, odnosno Huti - Iran i sada SAD došla je do usijanja nakon nedavnog napada na veliko naftno postrojenje Saudijske Arabije, koji je poremetilo celokupno tržište nafte i ponovo svet stavio pred pitanje: preti li nam neki novi sukob velikih razmera?

Zvanično, odgovornost za napad preuzeli su upravo jemenski Huti, ali ni Saudijska Arabija ni njihov saveznik SAD ne žele to da priznaju već za sve okrivljuju Iran, koji je pak saveznik Huta.

Zvaničnici svih strana prete ratom, napadima, odmazdama. Huti su takođe najavili da je napad na postrojenje nafte samo početak i da im je na nišanu mnogo meta u Saudijskoj Arabiji. Sada, kada je Rijad napao mete Huta, neizvesno je šta će se dogoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu