Turska preti Evropi: Nećemo čekati

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu zapretio je da će Turska obustaviti Sporazum o readmisiji sa Evropskom unijom.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/efks
Foto: Depositphotos/efks

Kako je naveo, to će se dogoditi sve dok evropski blok ne ostvari svoje obećanje za bezvizni režim turskim državljanima, prenosi grčki list Katimerini.

"Mi nećemo čekati na vratima EU. Bilo je dogovoreno da će Sporazum o readmisiji i bezvizni režim stupiti na snagu istovremeno", kazao je Čavušoglu u intervjuu za tursku televiziju Haber.

Zvanična Ankara se složila da vraća migrante koje su ilegalno stigli na teritoriju Evropske unije, a zauzvrat da dobije bezvizni režim za državljane Turske.

Odnosi između Brisela i Ankare su sve zategnutiji u poslednjih nekoliko meseci.

Određene članice EU optužuju Tursku za nepoštovanje evropskih vrednosti i standarda, te zahtevaju prekid pregovora sa Ankarom.

Sa druge strane, odnosi između EU i Ankare dodatno su se pogoršali zbog istraživanja turskih istraživačkih brodova u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra.

Grčka i Kipar optužuju vlasti u Turskoj da narušavaju grčki i kiparski teritorijalni integritet i prava mora, te zahtevaju da Ankara hitno obustavi sve "provokativne aktivnosti" u istočnom Mediteranu.

U Turskoj 3,5 miliona Sirijaca, "ne možemo te osobe da proteramo"

Turske vlasti saopštile su danas da su za dve nedelje privele više od 6.000 migranata, pretežno Sirijaca, koji žive u Istanbulu ali nisu regulisali svoj status.

"Operaciju smo počeli 12. jula i od tada smo priveli 6.122 migranta u Istanbulu, od kojih 2.600 Avganistanaca. Deo njih dolazi iz Sirije", izjavio je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu u intervjuu turskoj televiziji NTV.

Sojlu je demantovao da su Sirijci proterani iz zemlje i vraćeni u Siriju razorenu građanskim ratom od 2011. godine.

"Ne možemo te osobe da proteramo... Kad privodimo Sirijce koji nisu registrovani, mi ih šaljemo u izbegličke kampove", rekao je ministar demantujući vest nekih nevladinih organizacija da su mnogi Sirijci proterani iz Turske.

Turska je prihvatila više od 3,5 miliona Sirijaca, od kojih je 547.000 registrovano u Istanbulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 492 idi na stranu