Bombaš samoubica zaleteo se na hrvatske vojnike, nakon teške borbe jedan preminuo VIDEO/FOTO

Zagreb -- Hrvatsko ministarstvo odbrane saopštilo da je u misiji u Avganistanu došlo do vanrednog događaja. Prema poslednjim informacijama, jedan vojnik je preminuo.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE Sayed Mustafa
Ilustracija: EPA-EFE Sayed Mustafa

Pročitajte još:

Talibani: Naš borac koji je napao hrvatske vojnike umro kao "mučenik"

Još dvojici se bore za život.

"Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u NATO misiji podrške miru u Avganistanu, preminuo je danas oko podneva, od teških povreda opasnih po život zadobijenih rano jutros tokom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Reč je, kako je navedeno o pripadniku specijalnih snaga, J.B. rođenom 1992. godine koji je u Avganistanu bio angažiran na poslovima savetovanja i mentorisanja Avganistanskih sigurnosnih snaga.

"Nažalost, jutros se dogodio napad u Kabulu na vozilo hrvatske vojske. Imamo troje povređenih vojnika, od kojih je jedan u jako teškom stanju i bori se za život. Druga dvojica su teško povređena, ali nisu u životnoj opasnoti", kazao je ministar odbrane Damir Krstičević.

"Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zaletanja motora s bombašem samoubicom u naše vozilo. Na lice mesta su izašle avganistanske snage i pružile pomoć našim povređenim vojnicima", dodao je ministar Krstičević, a preneo je Index.hr.

Prema njegovim rečima, radi se o izolovanom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta u Avganistanu su na sigurnom. "Naše starešine su sa članovima porodice povređenih vojnika", istakao je Krstičević.

Na pitanje koliko jukupno ima hrvatskih vojnika u Avganistanu, u misiji, on je rekao da ih je 99, kao i da su svi opremljeni propisanom opremom, kao i da su prošli svu neophodnu obuku. Ali, dodao je, svaka takva misija nosi rizik.

"Sada je najvažnije da zbrinemo naše stradale pripadnike i to se sada čini. Kao ministar odbrane spreman sam da preuzmem političku odgovornost za ovaj događaj. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji učestvuju u operacijama dširom sveta", kazao je ministar Krstičević.

Objavljeni su i detalji o ranjenim vojnicima. Reč je o dvojici vodnika i jednom desetaru. Dvojica žive u Osijeku i Vinkovcima, a jedan u Sesvetama. Radi se o mlađim pripadnicima vojnih snaga, 1987. i 1992. godišta. Najteže ranjeni vojnik ima 27 godina, dok dvojica lakše ranjenih imaju 27 i 32 godine.

Povređeni su pripadnici zapovedništva specijalnih snaga koji u Avganistanu delaju u okviru Specijalne savetodavne grupe, pod britanskim vođstvom. Njihov zadatak je savetovanje u avganistanskom trening centru za specijalnu policiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu