Blic: Haradinaj se oteo kontroli

Očekuje se da će ostavka Ramuša Haradinaja odblokirati pregovore BG i PR, kao i da će takse biti privremeno suspendovane, piše "Blic".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Prema saznanjima tog lista, Haradinaju je iz svih centara moći sugerisano da takse suspenduje, a problem je bio i to što je on bio izričiti protivnik bilo kakve korekcije granica i kompromisa između Beograda i Prištine.

"Haradinaj se oteo kontroli, čak i kada je o Amerikancima reč. Apsolutno nije hteo da sluša ničije sugestije. Takav agresivan stav i potezi koji su usledili, Beograd i Prištinu su vodili u stanje zamrznutog konflikta, koji prate sporadični incidenti na terenu", kaže izvor "Blica" iz diplomatskih krugova u Prištini.

On dodaje da je Haradinaj odbijao čak i razgovore sa Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem.

U Prištini se spekuliše ko je Haradinaju dao zeleno svetlo, a sa njim i garancije da takse i insistiranje na "celovitom, nezavisnom Kosovu" gura mesecima, a kako se ispostavilo i do svoje optužnice, koja je, sudeći po Haradinajevom ponašanju prilikom saopštavanja ostavke, bilo neprijatno iznenađenje i šok za njega, piše list.

"Prema dostupnim podacima raznih službi, Haradinaj se oslanjao na Britance. To, međutim, ne znači i da su oni, mimo svih težnji Evrope i Amerike, agresivno insistirali na stavovima koje je Haradinaj propagirao", kaže diplomata iz Prištine za "Blic".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu