Ursula fon der Lajen nova šefica Evropske komisije

Evropski poslanici izglasali su Nemicu Ursulu fon der Lajen za novu šeficu Evropske komisije.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/PATRICK SEEGER
EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta.

Evropski parlament, inače, ukupno ima 751 poslanika.

Fon der Lajen je u svom političkom programu potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkna, saznaje Tanjug u Briselu.

Buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u svojim političkim smernicama, dokumentu dostavljenom evropskim poslanicama pre glasanja, navela da želi da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naglasila važnost nastavaka reformskog procesa za ceo region.

"Delimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i iste izazove. Izgradićemo i istu budućnost zajedno", poručila je fon der Lajen u pisanom dokumetu.

U razgovoru sa poslanicima Evropskog parlamenta buduća predsednica Evropske komisije ocenjuje da vrata EU moraju da ostanu otvorena za buduća proširenja.

"Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje Centralne i Istočne Evrope sporovele i koje sprovode u cilju ulaska u EU, Šengen i evrozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume", poručila je Fon der Lajen.

Dobivši povrenje više od polovine poslanika novog saziva Evropskog parlamenta dosadašnja nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen kreće u sastav novog saziva Evropske komsisije koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. novembra.

Svi predloženi komesari moraće da obave razgovore sa Evropskim parlamentom pre nego što budu postavljeni na nove dužnosti.

Ursula fon der Lajen je predstavljajući svoj politički program obećala novu Komisiju koja će biti satavljena od jednakog broja muškaraca i žena.

Pored rodne ravnopravnosti fon der Lajen se u svom političkom programu založila za vodeću ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, za jačanje socijalne pravde, ekonomiju koja radi za građane, digitalizaciju Evrope, solidarnost i jačanje jedinstva unutra EU kao i jaču i efikasniju ulogu EU u svetu.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ima 60 godina i dolazi iz redova nemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU).

U političkim vodma je od 1990. godine, a nemački mediji je opisuju kao blisku i "uvek vernu" kancelarki Angeli Merkel.

Fon der Lajen je rođena u Briselu. Otac joj je svojevremeno bio premijer Donje Saksonije, a Ursula fon der Lajen 2003. godine postaje ministarka za socijalna pitanja te nemačke savezne države.

U predsedništvo CDU ulazi 2004. godine, a 2010. godine postaje zamenica predsednice partije Angele Merkel.

Ursula fon der Lajen je slovila i za naslednicu Angele Merkel na čelu CDU.

Pre iznenadnog ulaska u trku za mesto predsednice Evropske komisije slovila je i za naslednicu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

U kabinetu Angele Merkel Usula fon der Lajen se nalazi od 2005 godine i to prvo kao federalna ministarka za porodicu, zatim za rad i socijalna pitanja, a 2013. godine dolazi na mesto ministra odbrane Nemačke i postaje prva žena na toj funkciji.

Ursula fon der Lajen je doktor po profesiji i ima sedmoro dece.

Za ujedinjenu i snažnu EU

 Česitke Dejvida Mekalistera, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER
Česitke Dejvida Mekalistera, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Fon der Lajen obećala je nakon "tesnog" glasanja u Evroskom parlamentu ujedinjenu i snažnu Evropu.

"Poverenje koje ste mi ukazali je poverenje u ujedinjenu i snažnu Evropu, od istoka do zapada, od juga do severa", rekla je nemačka konzervativka, prenosi Rojters.

Ona je istakla da je preuzela veliku odgovornost i da odmah počinje da radi.

"Hajde da radimo zajedno i konstruktivno kako bismo stvorili ujedinjenu i snažnu Evropu", poručila je fon der Lajen, koja će preuzeti dužnost u novembru.

Čestitke Evrope

Evropski zvaničnici čestitali su fon der Lajen izbor za novu predsednicu Evropske komisije, a čestitku je uputio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Čestitke Evropo", napisao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Nemačka kancelarka Angela Merkel navela je da će nova predsednica EK biti "samouveren i snažan" lider koji će sa velikim elanom pristupiti rešavanju izazova sa kojima se suočavamo kao Evropska unija". "Iako danas gubim dugogodišnjeg ministra, dobijam novog partnera u Briselu. Zato se radujem dobroj saradnji", navela je Merkel u saopštenju.

Svojoj sunarodnici čestitao je na Tviteru vodeći kandidat Evropske narodne partije Manfred Veber poručivši da će EPP zajedno sa njom nastaviti da se bori za jaku, ambicioznu i demokratskiju Evropu.

Frans Timermans, vodeći kandidat evropskih socijalista, naveo je da je Ursula fon der Lajen dobila demokratski mandat od EP da sprovede zeleni i socijalni program koji je predstavla. Liderka nemačkih demohrišćana ocenila je da je izbor Fon der Lajaen istorijski dan za Evropu jer ona dolazi iz "političkog centra, gradi mostove i bori se za evropsko jedinstvo".

Grupa Zeleni u EP takodje je čestitala Ursuli fon der Lajen iako su oni glasali protiv njenog izbora. Novoj šefici EK čestitke su uputiili i lideri drugih evropskih država, kao i grupa u Evropskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 492 idi na stranu