"Zapadne države nisu izvukle pouke iz 1999. godine"

Zapadne države nisu izvukle pouke iz tragedije od pre 20 godina kada je tadašnju SRJ bombardovao NATO, saopštila je danas stalna misija Rusije pri NATO-u.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Dmitri Khurpov
EPA-EFE/Dmitri Khurpov

Kako se navodi, 24. marta 1999. godine preovladalo je iskušenje da se brzom i vojnom intervencijom, a ne diplomatskim naporima reše "osetljivi međuetnički i međureligijski problemi u Jugoslaviji", čime se zaobišlo međunarodno pravo, prenosi Tass.

"Zatim su, kao rezultat bombardovanja i raketnih napada, uništeni ključni objekti civilne infrastrukture, a civili su postali kolateralna šteta za NATO. Napad na kinesku ambasadu se ne može ni objasniti", navodi se u saopštenju.

Ruska misija naglašava da je ostao potencijalni konflikt u regionu uz problem priznavanja Kosova, kao i da potezi u Iraku i Libiji pokazuju da lekcije ovih dramatičnih dešavanja na Balkanu nisu uzete u obzir.

Prema podacima koje je objavila organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watć) u bombardovanju koje je trajalo 78 dana poginulo je oko 500 civila i oko 1.000 vojnika, dok prema podacima Srbije stradalo je više od 2.000 civila, nekoliko stotina se vode kao nestali, dok je stradalo i oko 1.000 vojnika.

Agencija podseća da je prilikom bombardovanja skoro umpotpunosti uništena industrijska infrastruktura, kako i više od 1.500 naselja, 60 mostova, a oštećeno je 30 odsto škola i 100 spomenika.

Materijalna šteta se procenjuje na između 30 i 100 milijardi dolara, a pojedini objekti do danas nikada nisu rekonstruisani, piše Tas s.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu