"Ovo je burleska, treba stvari da nazovemo pravim imenom"

Beograd -- Autorka emisije "Život priča" Tatjana Vojtehovski kaže da postoji pritisak da se zaustavi izveštavanje o fabrici koja okrivljuje mrtve radnike za sopstvenu smrt

Izvor: B92, Radmila Cenić
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Pročitajte još:

Oštre osude zbog pritisaka na Tatjanu Vojtehovski i "Prvu"

Vojtehovski: Da nam se ne stavlja meta na čelo VIDEO

Protest u Namenskoj: Nije protiv Tanje Vojtehovski, ali...

Ona je za B92.net, osvrćući se na protest radnika u fabrici "Milan Blagojević" iz Lučana zbog emisije Život priča, rekla da je "narativ stilski promenjen", ali da je protest ipak usmeren protiv nje i emisije koju radi.

"Prvo saopštenje koje su poslali medijima je da će preduzeće obustaviti rad protiv moje malenkosti, imenom i prezimenom, i protiv emisije Život priča. Vidim sada da je taj narativ samo unekoliko stilski promenjen u smislu da nije protiv moje malenkosti i emisije nego protiv laži koje su izrečene u emisiji. Sad ne znam, to je, koliko razumem, opet protiv mene i emisije, jer nisu naveli da imaju problem sa sagovornicima koji su bili u emisiji", navela je Tatjana Vojtehovski.

Ona je istakla da su u emisiji pokazana sva veštačenja i dokumenti.

"Veštačenje Ministarstva odbrane koje je ustanovilo nepravilnosti u radu fabrike, setovi fotografija sa lica mesta, svedočenja iz policije i promenjeni iskazi, sve su to dokumenta koja smo pokazali. Ne znam šta oni tu osporavaju. Svedočio je i Marko Mitrović, jedini svedok pogibije dvojice ljudi Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića. Nisam čula šta su konkretno te laži jer osim njegovog svedočanstva, mi smo pokazali i druga svedočanstva u prethodnom serijalu", kazala je autorka emisije Život priča.

Kako je dodala, u ovom slučaju stvari treba nazvati pravim imenom.

"Portparolka je rekla da su se kao sindikat ogradili od poziva za moje hapšenje koje je javno uputio viđeniji sindikalac. To je sve jedno fraziranje, jedna prazna priča i mi treba stvari da nazovemo pravim imenom. Ovo je pritisak da se zaustavi izveštavanje o fabrici koja godinama unazad okrivljuje mrtve radnike za sopstvenu smrt. To je pritisak i pokušaj da se sve to zaustavi", rekla je tatjana Vojtehovski i dodala da će priča o Lučanima biti emitovana u sredu u 22h na Prva TV.

Ona je navela i da su tokom pripremanja emisije stupili u kontakt sa direktorom fabrike, i portparolkom, kao i sa Ministarstvom odbrane. Uz odugovlačenje, nisu dobili nijedan odogovor.

"U prethodnom serijalu mi smo pozvali direktora Radoša Milovanovića da nam govori u emisiji Život priča, on nam je rekao da mu je država zabranila da priča. Kada smo ga pitali ko mu je konkretno zabranio, rekao je da mu je Tužilaštvo zabranio i nije govorio. Posle nekoliko dana se pojavio u Dnevniku RTS, gde je govorio jer mu država nije zabranila, a potom i sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom je govorio na TV Pink, gde mu opet država nije zabranila. U ovoj sezoni smo ga ponovo zvali i on je rekao da će govoriti za našu emisiju i pozvao nas u fabriku, gde ćemo moći da, citiram, snimimo 'nenameštenu anketu sa radnicima', ne znam da li u ponudi postoji i nameštena. Mi smo se dogovorili za termin snimanja, ali je on u poslednjem momentu otkazao.Čuli smo se i sa portparolkom fabrike, ona nas je zamolila da se obratimo Ministarstvu odbrane za dozvolu za ulazak u fabriku i da su oni unapred u naše ime tražili da uđemo u fabriku, ali da i mi to tražimo. Od Ministarstva odbrane smo dobili zabranu da uđemo i fabruku i da razgovaramo sa direktorom. U zabrani se napominje da ne može da se govori o slučaju dok su u toku predistražne radnje, a u današnjem uključenju u emisiju 150 minuta na Prvoj televioziji, čuli smo portparolku fabrike koja kaže da je njima zabranjeno da govore o slučaju u medijima. To je materijalna neistina koja je lako dokaziva – ona je na istu temu govorila za N1, dok je Radoš Milovanović, osim za RTS i Pink, dao izjavu i to o detaljima slučaja, za dnevni list 'Danas'. Tada je čak i naglasio, 'iako mi je zabranjeno, ja ću da govorim'. Dakle, oni govore u medijima, ali biraju gde će da govore. Mis mo ponovo uputuli pismo Ministartvu odbrane gde smo ih zamolili da nam objasne po kom kriterijumu biraju medije koji mogu da uđu u fabriku, koji ne mogu da uđu u fabriku, gde će direktor Milovanović govoriti a gde neće jer očigledno za neke medije govore. Nikada nismo dobili odgovor na taj mejl, a portparolka fabrike se više nikada nije javila da nam da drugi obećani termin."

Tatjana Vojtehovski je jutros u Jutarnjem programu Prve televizije polemisala sa državnim sekretarom Ministarstva kulture i informisanja AleksandromGajovićem upravo na ovu temu.

„Meni je ostalo da zvoni u ušima da državni sekretar Aleksandar Gajović rekao – „meni ovakve diskusije sa vama apsolutno nisu potrebne jer vi očito imate svoje mišljenje“. Šta je problem ako čovek ima svoje mišljenje? On je državni sekretar, plaćen je od naših para, para poreskih obveznika, njemu je u opisu radnog mesta da komunicira i sa novinarima i sa građanima. Sve što sam imala ja sam mu rekla - da selektivno štite novinare, da ih dele na podobne i nepodobne, da je to stvaranje jedne užasne klime u kojoj mi radimo, gde oni prave te nevidljive etikete koje lepe novinarima. On mi je savetovao da odem u policiju i da prijavim pritisak koji osećam. Kako da kažem, Ministarstvo odbrane je juče izdalo saopštenje da stoji iza protesta protiv mene i emisije koju radim, šta sad treba da uradim da odem u policiju i da prijavim Vulina. Vulin je član Vlade Srbije, državni sekretar, ja uopšte ne razumem, to je jedna burleska u koju smo svi mi upali, jedna potpuna zamena teza gde vi i dalje nastaviljate da radite svoj posao, pa videćemo šta će tu da se dogodi", zakljućila je Tatjana Vojtehovska.

Radmila Cenić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu