"Jugoslovenstvo najveća srpska zabluda, HR izvukla korist"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jugoslovenstvo bilo najveća srpska zabluda, a da je Hrvatska izvukla najviše koristi.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Foto: EPA / Georg Hochmuth
Foto: EPA / Georg Hochmuth

On je za Prvu televiziju rekao i da nisu problem vežbe koje NATO planira u BiH već korišćenje osiromašenog uranijuma, kao i da može da spreči održavanje tih vežbi.

"Opozicija iz RS čini vlast na nivou BiH i oni su učestvovali na pripremnim sastancima na kojima se govorilo o vežbama na kojima bi učestvovali ti avioni
A-10 i osiromašeni uranijum na poligoni Manjači. Predstavnici vojske koje su učestvovali na tim sastancima su tražili garancije da se ne koristi osiromašeni uranijum, mi to nismo znali. Vojno lice koje se suprotstavilo jedino nije unapređeno", kazao je Dodik.

On je dodao da "opozicija vrši jednu izdajničku misiju".

"To je jedna priča da 15 kilometara od Banjaluke vežbaju NATO avioni. Šta će nam NATO avioni kad BiH nema svoju avijaciju. Ali, nisu problem vežbe sa NATO nego korišćenje osiromašenog uranijuma. Oni sad kažu da to nije dogovoreno, ali mi imamo papire i dokaze da je to dogovoreno, i Ivanićev savetnik je učestvovao a oni sad govore da niko nije znao", izjavio je lider RS.

On je ponovio da je pisao članu Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću.

"Mi to ne prihvatamo i to je protivustavno. Vojska je u nadležnosti BiH, ali ja imam načina da reagujem i to radim. Mogu da sprečim. Ako sam napisao pisma, ako kažem da se protivim tim vežbama, da li može neko da dođe u Banjaluku?", naglasio je.

Dodik je rekao i da je za policiju RS kupljeno 2.000 pušaka od Srbije i da su morali da traže saglasnost BiH da bi kupili te puške.

"Mislim da se ta vežba neće održati u Banjaluci, mi smo učinili sve da se to ne dogodi, a da li će da se održi u Federaciji, ne znam", rekao je i dodao:

"Ta vojska BiH ničemu ne služi, to je NATO vojska, nemoguće je to integrisati".

O razlozima za kandidaturu na mesto člana Predsednišva BiH, Dodik je rekao da ga je „baš briga za Sarajevo ali da je stvar odgovornosti i toga da je previše oteto Republici Srspkoj“.

„Želimo da stvar vratimo na nivo Ustava. Ali ništa se neće rešiti ni u mom mandati. BiH je nerešivo čvorište“, dodao je.

Dodik je rekao da kao član Predsedništva BiH ne bi otišao u Srebrenicu da oda poštu žrtvama.

„Da odem u Srebrenicu, pa da prođem kao Vučić - evo već dve godine niko neće tamo da istraži zašto su hteli da ga ubiju. Ja veoma poštujem to što je Vučić uradio, ali mislim da ne treba nešto da se izvinjavamo njima. I nama se niko ne izvinjava“, rekao je,

Pročitajte još

Dodik pisao Ivaniću: Šokiran sam

Šta piše u deklaraciji RS i Srbije koju je stopirao Vučić

Dodik se osvrnuo i na saradnju sa predsednicima Srbije.

"Imao sam dobre odnose sa (Borisom) Tadićem i (Vojislavom) Koštunicom, ali sa (Aleksandrom) Vučićem imam najbolje".

On je kazao da smatra dobrim prilike kada Vučić razgovara o regionalnim prilikama i spominje Republiku Srpsku.

"Svedok sam kada je Vučić u Mostaru potezao pitanja koja su važna za Republiku Srpsku. Ne vidim zašto on ne bi razgovarao u ime RS. Bilo je samo bitno kada je Bakir Izetbegović išao u Istanbul da se naglasi da on predstavlja Bošnjake, a Edoganu bih rekao da njegova podrška Bošnjacima deli Bosnu i Hercegovinu", naglasio je.

"Jugoslovenstvo je bilo najveća srpska nacionalna i politička zabluda, a Hrvatska je iz Jugoslavije izvukla najviše koristi. A Srbi su praktično oslobodili Hrvatsku, ali Srbi sada imaju dve države, Srbiju i Republiku Srpsku. Ideja o Deklaraciji Srbije i RS je odlična i potekla je od predsednika Vučića", istakao je..

O razlozima zašto nije usvojena kao što je bilo najavljivano na Sretenje, Dodik kaže da je stagnacija došla zbog lokalnih izbora u Beogradu koji će se održati 4. marta.

Govoreći o Kosovu rekao je: "Pre Vučića je postojala gotovo saglasnost da je Kosovo završena priča, a sada se Kosovo vratilo kao nacionalno i državno pitanje Srbije broj 1", rekao je Dodik.

On je ocenio da je najveći uspeh današnje politike Srbije što je zvanični stav međunarodne zajednice da se traži kompromis.

"Kompromisa nema bez Srbije. To je ozbiljan napredak u ponovnom problematizovanju Kosova i njegove jednostrane odluke o nezavisnosti", rekao je Dodik.

Ceo intervju možete pogledati na sajtu prva.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu