"Tražio sam od senatora da pomogne, da zamoli Albance"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima da je od američkog senatora Rona Džonsona tražio da pomogne u stabilizaciji regiona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je rekao, tražio je od senatora da pomogne time što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompriomis.

Razgovor s američkim senatorom bio je sadržajan, sveobuhvatan i iskren, rekao je predsednik Srbije, te dodao da su razgovarali o četiri teme - bilateralnim odnosima, stanju u regionu, odnosima Beograda i Prištine i podršci Srbiji na putu ka EU.

"Po pitanju odnosa s Prištinom imamo različite stavove", primetio je Vučić te dodao:

"SAD su priznale jednostrano proklamovanu nezavinost, razgovarali smo o tome, a naše je nadanje, na desetu godisnjicu proglašenja, da se stvari reše kompromisom".

"Srbija je za to spremna, ali za kompromis je potrebno dvoje i on ne može biti takav da jedna strana bude zadovoljna a druga nezadovoljna", istakao je predsednik Srbije.

Preneo je da je sa Džonsonom razgovarao i o podršci SAD evropskom putu Srbije, za koji je dobio snažnu podršku Vašingtona.

Ključno pitanje je kako će se rešiti odnos Beograda i Prištine.

Ukazao je da će Džonson sutra boraviti u Prištini, podsećajući da SAD imaju snažan uticaj na ono što Albanci zovu stvaranje kosovske nezavisnosti.

Vučić je od američkog senatora tražio da pomogne u stabilizaciji regiona, time što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompriomis.

“Kompromis ne može da postoji ako je jedna strana apsolutno zadovoljna, a druga nezadovoljna. Otvoreni smo za razgovore. Ne istrčavamo se u javnosti šta je moguće, a šta nije, šta se sme, a šta ne sme. Nije nam to potrebno za unutrašnje političke prilike. Za naš narod je važno da donesemo rešenje dobro za našu decu i budućnost, da Srbija ne bude ponižena, niti sa manjim psostovanjem u odnosu na ono koje ima danas", objasnio je Vučić.

Senatoru je zahvalio na poseti i podsetio da on ovde nije prvi put, te da je rec o čoveku koji je uticajan i iskreno se zalaže za još bolje odnose dve zemlje.

Vučić je na pres konferenciji nakon razgovora podsetio i da se za nekoliko meseci navršava sto godina od kako je u znak savezništva ispred Bele kuće podignuta srpska zastava, te ponovio poziv od prosle godine americkom predsednikju da poseti Srbiju, uz nadu da će to biti u ovoj godini, ukoliko Donald Tramp bude za to imao priliku i vreme.

Bilateralni odnosi, rekao je Vučić, razvijau se na politickom i ekonomskom planu, gde je trgovisnka razmena dostigla 560 miliona dolara, ali gde, kako je primetio, ima prostora za dalji rast, koji Vučić, kako je rekao, i očekuje,

"Očekujemo i veći dolazak americkih investitora", rekao je srpski predsednik.

Tema odnosa u regionu apsolvirana je tako što je Vučić obavestio Džonsona o tome da je pre nekoliko dana bio u Hrvatskoj, te da u utorak očekuje dolazak predstavnilka nestalih iz Hrvatske kao i nacionalne manjine Hrvata u Srbiji a sve s ciljem da se počnu rešsavati konkretni problemi građana, a ne da se sve zavrsi s dva dana zvanične posete u buikom koju je ta poseta proizvela.

"Uradićemo sve da ispunimo ono što smo govorili u Zagrebu, a da to ne bude predstava za javnost", poručio je.

U BiH, dodao je, poštujem, o teritorijalni integritet, ali isto to i u RS, bez ikakvih pretrenzija da ugrožavamo teritorijalni integritet bilo koga u regionu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane, mora uzeti u obzir budućnost svih, poručio je večeras američki senator Ron Džonson, posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On je ponovio da se prošlost ne može zaboraviti, ali da narodi na Balkanu treba da oproste, koliko god bilo teško, da bi išli ka prosperitetenijoj budućnosti.

"Svi moramo gledati u budućnost, niko neće zaboraviti prošlost, to nikada ne bih tražio, ali tražim da svi narodi u regionu oproste da bi svi imali sjajniju budućnost. Svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane, mora uzeti u obzir budućnost svih", rekao je Džonson novinarima u vili "Mir".

Kako kaže, u Beogradu je da se "obavesti, informiše i osnaži odnos sa Vučićem, kako bi razumeo ideje i težnje Srbije", dok ide ka miru i prosepritetu.

Istakao je da je još prilikom susreta sa predsednikom Vučićem u Vašingtonu odmah procenio da je on pravi lider.

"Odmah sam procenio da je pravi lider i da ima hrabrosti da rukovodi, ne samo na dobrobit naroda Srbije, nego svih u regionu. A to će doneti dobrobit i celom svetu", poručio je Džonson.

Zahvalivši se Vučiću na gostoprimstvu, dodao je da je i američki predsednik Vudro Vilson pre 100 godina ukazao na značaj koji Srbija ima za mir u regionu i svetu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije i senator SAD su večeras na zajedničkoj konferenciji za novinare odgovarali na pitanja u vezi sa izjavom Lavrova da od Srbije ne treba praviti novu Ukrajinu i tražiti da bira između EU i Rusije, te da li dugoročna normalizacija odnosa sa Prištinom znači priznanje nezavisnosti, a Džonson je najpre istakao da smatra da su ekonomske slobode te koje mogu da doprinesu boljitku svih u regionu.

Američki senator je rekao da iskreno veruje da ekonomski razvoj i mogućnosti, uključujući sve zemlje, pa i Rusiju, podrazumevaju slobodno tržište, te da je "istorijska tragedija" što Rusija, nakon raspada Sovjetskog Saveza, "nije prihvatila pruženu ruku" zapada i sarađivala sa njim.

On je rekao da Srbija i njen predsednik teže tom modelu ekonomskih sloboda, što bi, ocenio je, donelo prosperitet svima u regionu.

SAD istakao je, mogu biti samo te koje će podržavati, a nikako nešto nametati, bilo šta.

"Put strpljenja i fleksibilnost je ono što će pomoći da idemo napred", rekao je američki senator.

"Te dve reči, strpljenje i fleksibilnost, su od ključnog značaja", nadovezao se predsednik Srbije i podvukao da je velika stvar što je to izneo gost iz SAD.

Vučić je ponovio da je važno da se razgovara, da ljudi i narodi u regionu dođu do rešenja.

"To je veoma važno i nadam se da to svi drugi razumeju", dodao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, na taj način svi bi imali budućnost i to se ne radi zarad Rusije ili SAD ili bilo koga drugoga, već zbog sebe i onoga što je potrebno našsoj deci.

Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu, da ima iskrene i prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom i drugim zemljama i dodao da je to pozicija koju iznosi svuda u svetu.

Srpsku politiku ne vodi niko drugi sem naroda i građana Srbije koji biraju svoje rukovodstvoi ta je poltika vrlo jasna i ne menja se nekoliko godina, na čvrstim je postulatima i to je politika stabilnosti, budućnosti i ekonomskog prosperiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 276 idi na stranu