"Podela Kosova? Balkan bi opet postao bure baruta"

Beograd -- Podela Kosova pokrenula bi domino efekat širom Balkana sa užasnim posledicama za sve, navodi iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Kako kaže, u scenariju podele svako bi izgubio, a dobici bi bili jadni.

“Srbi bi nestali sa Kosova, koje bi tako postalo model za stvaranje etnički čistih država. Balkan bi ponovo postao bure baruta. Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto”, naveo je Janjić u nizu tvitova i poruka na Fejsbuku, prenosi Kossev.

Podsećamo, prištinski mediji pisali su u poslednje vreme da se sve više priča o podeli Kosova i da je jedan od zagovornika te ideje i predsednik Kosova Hašim Tači, ali da se toj ideji protive nemačka, austrijska i američka ambasada.

Iz EU su potom naveli da su Tači i srpski predsednik Aleksandar Vučić u kontaktu i da rade na sporazumnom rešenju oko Kosova.

"Ako postoji rešenje statusa Kosova to zasigurno nije podela. Svi znamo da većina Srba ne živi na severu Kosova, već na prostorima juga koji je većinski naselјen Albancima. Tamo su i najvažnije srpske pravoslavne svetinje. Srpska pravoslavna crkva se dosledno protivila promeni međunarodno priznatih granica Srbije. Podela Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju nasilja i pokrenula bi domino efekat širom Balkana sa užasnim posledicama za sve," istakao je Janjić.

"Umesto igre sa životima desetina hiljada nevinih ljudi, rešenja za trenutne probleme na Kosovu treba tražiti u dijalogu i na osnovu međunarodnog prava, podstičući saradnju, pomirenje, poštovanje ljudskih prava i baštine," dodaje on.

Osim toga, Janjić je istakao i šta bi bile dalje posledice podele: "U scenariju podele svako će izgubiti, a dobici će biti jadni. Srbi će nestati sa Kosova (vrlo teško nasleđe za Beograd). Ono što ostane od etnički albanskog, muslimanskog Kosova izgubiće čak i privid onoga što je ostalo od multietničnosti (što će biti još manje privlačno mnogima u EU)."

Tako će međunarodni "projekat multietničkog Kosova" konačno doživeti kolaps i umesto toga postaće model za stvaranje etnički čistih država:

"Balkan će ponovo postati bure baruta (BiH, MK). Ovo će se kao bumerang vratiti onima koji kratkoročno traže brza rešenja i odraziće se (negativno) na stabilnost EU."

Sava Janjić poručuje da dijalog mora da se nastavi i da bude pravilno fokusiran i merljiv uspesima u vladavini zakona, zaštiti manjinskih zajednica, baštine, povratku izbeglica, garancijama privatne imovine, napuštanju jezika mržnje: "Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu