Novosti: "Građanski rat" – greh Aleksandra Stankovića

HRT je izdala saopštenje kojim se ograđuje od sopstvenog novinara Aleksandra Stankovića, autora programa "Nedeljom u dva".

Izvor: Večernje novosti
Podeli
screenshot
screenshot

To je učinjeno jer je, kako se objašnjava, u više navrata u nedeljnom izdanju svoje emisije domovinski rat doveo u vezu sa "građanskim ratom", pišu “Večernje novosti”.

"Stanković je ugostio Predraga Mišića Peđu, Srbina iz Vukovara, koji je rekao da se odrekao vlastitog brata koji je otišao 'na drugu stranu'. Mišić je ostao u Hrvatskoj, a od devedesetih godina prošlog veka nema nikakvog kontakta sa bratom. Posle emisije oglasili su se veterani i zatražili da se Stankoviću oduzme emisija i on smeni, a HRT je u saopštenju konstatovao da voditelj nije poštovao Deklaraciju o Domovinskom ratu. Sam Stanković se nije oglašavao. Naime, po internim dokumentima televizije to i ne može, jer bi u protivnom automatski dobio otkaz”, navodi beogradski list.

Zbor udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica kaže da se Stanković ogrešio o novinarski kodeks i ponizio Deklaraciju o Domovinskom ratu.

“Na adresu voditelja šalju se optužbe da je reč o "lažnim manipulacijama", "širenju neistina", dok je od Ministarstva uprave zatraženo objašnjenje kako je moguće da se u jednoj TV emisiji "ruše vrednosti Hrvatske". Na HRT kažu da u Deklaraciji o Domovinskom ratu piše da je na Hrvatsku izvršena agresija od strane Srbije, Crne Gore i JNA, s oružanom pobunom dela srpskog stanovništva u Hrvatskoj, te da su temeljne vrednosti Domovinskog rata prihvaćene od celog hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske. Nije međutim Stanković prvi koji je postavio pitanje da li se u Hrvatskoj vodio i građanski rat, jer je to pre njega uradio i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović. I jedan od najistaknutijih hrvatskih istoričara Hrvoje Klasić smatra da je u Hrvatskoj bilo elemenata građanskog rata, a pre izvesnog vremena reakcije je izazvala izjava Aleksandra Vulina u Šibeniku da se u Hrvatskoj vodio građanski rat”, dodaje se.

Kako navodi dopisnik beogradskog lista, dilema oko građanskog rata nikada nije do kraja razjašnjena, jer se u Hrvatskoj kao početak državnotvornosti uzima međunarodno priznanje 15. januara 1992. godine, a događaji u Vukovaru odvijali su se pre toga.

“U tom je smislu Stanković i postavio pitanje u emisiji, koje je onda izazvalo brojne kritike na njegov račun. Napadi na Aleksandra Stankovića nisu od juče. Brojali su mu krvna zrnca i ranije, napadali čak i zbog izbora gostiju kao što je recimo Milorad Dodik. Ali i pored svega njegova emisija "Nedeljom u dva" uvek je bila najgledanija a Stanković je ocenjen kao jedan od najboljih hrvatskih novinara, pa je gotovo neverovatno da se traži njegova smena argumentacijom koja podseća na vreme za koje su svi mislili da je davno prošlo”, zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu