DS traži smenu Šarčevića zbog "šale"

Beograd -- Potpredsednica DS Tamara Tripić zatražila je smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Izvor: Beta
Podeli
screenshot/RTS
screenshot/RTS

Ona je smenu zatražila zbog, kako smatra, opravdavanja vršnjačkog nasilja i ismevanja fizičkih karakteristika pojedine dece.

"U situaciji u kojoj se gube mladi životi zbog nerazumevanja države i nebrige institucija, koje nisu prepoznale ozbiljnost problema sa kojim su se suočili, zastrašujuće je da se ministar smeje. Ovo je najmanje očekivana i najmanje poželjna reakcija od bilo koje odrasle osobe, pogotovo od ministra prosvete. Zato DS očekuje da se u najkraćem roku pokrene postupak smene ministra Šarčevića", navela je ona u saopštenju.

Ministar Šarčević gostovao je u jednoj televizijskoj emisiji čija je tema bila vršnjačko nasilje i tu je u šaljivom tonu komentarisao jednu situaciju.

"Znate kako, kada pogledate ovog krupnog momka i ovog sitnog momka, otprilike ovom na čelu piše: 'muči me'", rekao je ministar.

Nakon pitanja novinarke kako je moguće da neko unapred bude predisponiran za žrtvu, on je sa osmehom rekao da se šali.

Potpredsednica DS je navela da vršnjačko nasilje dovodi do strašnih posledica i da društvo ne sme da pristane na ideju da nekome pripadne uloga žrtve zbog njegovog fizičkog izgleda.

"Poruka koja je tom izjavom poslata mladima širom zemlje je strašna jer nasilnicima pruža opravdanje za činjenje, institucijama za nečinjenje, a žrtvama poruku da su sami krivi za položaj u kom se nalaze", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 222 idi na stranu