Studenti saslušani: Nismo krivi, ovo je zastrašivanje

Beograd -- Studenti Tijana Hegić i Vladimir Perić koji se sumnjiče da su organizovali protest „Protiv diktature“, saslušani su u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Izvor: insajder.net
Podeli
Arhiva, B92
Arhiva, B92

Oboje su se izjasnili da nisu krivi, preneo je insajder.net.

Ispred Prekršajnog suda u Beogradu održan je i protestni skup zbog pokretanja prekršajnog postupka protiv njih dvoje zbog navodnog organizovanja protesta 18. aprila i 3. maja, posle održavanja predsedničkih izbora.

Predstavnici organizacije "Protiv diktature" su ispred suda održali perfomans "peglajući“ glasačke listiće čime su podsetili na povod za ulični protest aprila ove godine. Oni su pozvali vlast da obezbedi demokratske uslove za naredne izbore i vladavinu prava, a potom su građanima delili sendviče.

Na protestu ispred Prekršajnog suda su bili i predstavnici Nove stranke i Demokratske stranke, asistentkinja na Fakultetu političkih nauka Biljana Đorđević, ali i Pavle Terzić, student Fakulteta dramskih umetnosti protiv koga je MUP takođe podneo prijave zbog navodnog organizovanja protesta „Protiv diktature“.

Doktorand Fakuteta političkih nauka Vladimir Perić, protiv koga je podneta prijava za proteste održane i 18. aprila i 3. Maja, nakon saslušanja je rekao da je cilj prekršajnih prijava koje je MUP podneo protiv njih zastrašivanje i težnja da se preduprede moguća buduća okupljanja koja bi bila usmerena na prikazivanju zloupotrebe.

On je dodao i da se u slučaju prekršajnih prijava protiv učesnika protesta radi o „zloupotrebi izvršne vlasti i zloupotrebe policije“, kao i da, ako bude osuđen, neće plaćati novčanu kaznu, već će otići u zatvor.

Perić je kao svedoka pozvao ministra policije Nebojšu Stefanovića zbog toga što je, kako ističe, „javno izneo da zna ko su organizatori okupljanja“.

„On je javno na konferenciji za novinare u toku protesta imenovao određene ljude da su organizatori. Među njima nisam bio ja, pa bih voleo doktor Nebojša da mi objasni da li on ima dobre informacije, da li njegov deo MUP-a ima dobre informacije ili to ima Policijski sindikat“ , izjavio je Perić.

Studentkinja Fakuteta političkih nauka Tijana Hegić je nakon saslušanja rekla medijima da su i on i Perić pred sudom negirali optužbe da su organizatori aprilskih protesta „Protiv diktature“

„Mi smo iskoristili priliku da istaknemo da su krivi upravo koji su uzrokovali da se protest dogodi. Dakle, nismo krivi mi, već oni koji su originalne listiće peglali,“ rekla je Hegić.

Ona je dodala da je čitav proces koji se vodi protiv studenata samo „pokušaj zastrašivanja“ građana.

„Želim da poručim građanima da ne treba da se plaše. Kada žele da izađu na ulicu da kažu svoje mišljenje, moraju da znaju da to smeju da urade“, izjavila je Hegić.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je nedavno protiv dvoje studenata Fakulteta dramskih umetnosti Pavla Terzića i Gavrila Vučetića takođe podnelo prekršajne prijave jer su označeni kao organizatori protesta "Protiv diktature".

Protiv učesnika protesta „Protiv diktature“ policija je za sada podnela 23 prekršajne prijave, navodi se u odgovoru Prekršajnog suda dostavljenog Insajderu na osnovu Zakona o dostupnosti informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu