Ministar rekao "bez mera", a podnete 23 prijave za protest

Protiv učesnika protesta "Protiv diktature“ policija je podnela 23 prekršajne prijave, navodi se u odgovoru Prekršajnog suda dostavljenog Insajderu.

Izvor: insajder.net
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Prijave su podnete iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tokom protesta tvrdio da na ulicama nema policije i da "nikakve mere protiv učesnika protesta neće biti preduzimane, da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo da izražava svoje nezadovoljstvo, te da ih niko u tome neće sprečavati dok su okupljanja mirna“.

U odgovoru Prekršajnog suda dobijenog na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja se navodi da su "u Prekršajnom sudu u Beogradu formirana 23 predmeta koja se odnose na događaj pod nazivom 'Protiv dikatature' i svi navedeni predmeti nalaze se kod postupajućih sudija u radu“.

U odgovoru nije navedeno protiv koliko osoba se vode prekršajni postupci i o kome je reč.

Nedavno su protiv studentkinje i doktoranda Fakulteta političkih nauka Tijane Hegić i Vladimira Perića podnete prekršajne prijave za navodno organizovanje protesta "Protiv diktature“.

U Prekršajnom sudu danas je saslušavanje Tijane Hegić i Vladimira Perića. Ispred suda se održava protest koji su organizovali predstavnici organizacije "Protiv diktature". Prema najavama, biće izveden i performans "peglanja listića", kako bi se uputio zahtev da se obezbede demokratski uslovi za naredne izbore i vladavinu prava.

Prvi od učesnika protesta protiv kojih su podnete prekršajne prijave za organizovanje protesta su studenti Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić.

Nakon saslušanja dvojice studenata polovinom oktobra, njihova advokatica Kristina Todorović iz Jukoma rekla je da ne postoje pravni osnovi za podnošenje prekršajne prijave i označavanje dvojice studenata kao organizatora protesta "Protiv diktature“ u aprilu u Beogradu.

Terzić i Vučetić su saglasni da su prekršajne prijave pokušaj zastrašivanja.

"Baš zato što su dva studenta izabrana, da bi se toj ciljnoj grupi reklo da ne smeju da protestuju i da pokazuju različito mišljenje“, rekao je Vučetić nakon saslušanja.

I na dan saslušanja studenata FDU održan je protest ispred Prekršajnog suda.

Prošireni dekanski kolegijum FPN-a i Izborno veće FDU-a podržali su svoje studente nakon podnošenja prekršajnih prijava. Iz FDU-a su saopštili da je njihova moralna obaveza da zaštiti svoje studente od pokušaja političkih i svih drugih pritisaka i da ih podrži u slobodnom iskazivanju mišljenja.

Iz FPN-a su saopštili da Kolegijum "ne može i neće da okrene glavu od jednog oblika pritiska kojem su izloženi studenti ovog fakulteta" protiv kojih su pokrenute prekršajne prijave zbog navodnog organizovanja neprijavljenog skupa pod nazivom "Protest protiv diktature".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu