Đurić: Uspeh Srpske liste osnov za bolji položaj Srba

Beograd -- Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Srpska lista apsolutni pobednik lokalih izbora na Kosovu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Osim toga, on je naveo da je to dobra osnova za borbu za obezbeđivanje boljeg položaja Srba.

"Uspeli smo da se kao Srbi saberemo i okupimo, tako smo stvorili političke preduslove za pravilno, pravno, aktivno delovolje za sprke interese na Kosovu", rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, nadležnosti opština nisu male i to je bio razlog zbog čega su predstavnici Prštine i dela međunarodne zajednice pokušali da posvađaju Srbe.

Prema preliminarnim rezultati drugog kruga izbora za gradonačelnike, Srpska lista je osvojila najviše - deset mesta gradonačelnika na lokalnim izborima na Kosovu 22. oktobra i 19. novembra.

Demokratski savez Kosova bivšeg kosovskog premijera Ise Mustafe je pobedio u osam opština, a na trećem mestu je Alijansa za budućnost Kosova aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja sa sedam mesta gradonačelnika.

Đurić nije rekao kada bi mogli da razgovaraju predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači, ali je naglasio da je vreme teče za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je ponovio da je za Srbe štoperica uključena što se tiče formiranja ZSO, i da zato pominje više od 1.670 dana "koliko nam duguju, a mi smo za razgovore uvek spremni".

Đurić nije direktno odgovorio na pitanje da li će Srbija pristati da se u dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu, priključe Sjedinjene Američke Države i Rusija.

"EU je naša adresa za razgovore i uvođenje drugih aktera zahteva saglasnot svih učesnika u tom procesu, a druga stvar je da mora postajti balans u svemu", kazao je Đurić.

Američki kongresmen Eliot Engel juče je u Prištini izjavio da je razočaran stavovima Vlade Srbije o prijemu Kosova u međunarodne organizacije i najavio da će se SAD uključiti u dijalog Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu