EU šturo o uključivanju SAD u dijalog

Brisel -- Veoma blisko sarađujemo sa SAD na Zapadnom Balkanu, navela je za B92.net portparolka Evropske unije Maja Kocijančič.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kako kaže, to se odnosi i “na pitanje dijaloga o normalizaciji odnosa“.

Kocijančičeva je to izjavila na pitanja o pozivima prištinskih zvaničnika da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine, kao i posle izjave američkog kongresmena da će se angažovati da se SAD "sigurno uključe".

Na primer, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u ponedeljak tokom sastanka sa američkim kongresmenom Eliotom Engelom u Prištini pozvao SAD da se uključe u rešavanje otvorenih tema u procesu evroatlantskih integracija Kosova.

"Mi tražimo vašu pomoć, pomoć Amerike, a na nju će Kosovo uzvratiti najvećom pažnjom u unapređenju demokratije, reda i zakona, u borbi protiv kriminala i korupcije i za slobodno Kosovo za sve njegove građane", rekao je Haradinaj.

Američki kongresmen je na to rekao da će se odmah po povratku u SAD angažovati da se Vašington "sigurno uključi na Balkanu i Kosovu".

"SAD treba da se svakako uključe u to (dijalog Beograda i Prištine), iako je to pitanje EU. Ja sam veoma razočaran stavovima Vlade Srbije u odnosu na Kosovo. Znate da Kosovo još uvek nije u UN, zbog problema koje stvaraju Srbija i Rusija. Kosovo pokušava da se učlani i u agencije kao Interpol i ponovo Srbija to blokira. I u Unesku Kosovo je izgubilo za tri glasa", izjavio je on.

Slične izjave poput Haradinaja imali su i kosovski predsednik Hašim Tači, kao i šef diplomatije Bedžet Pecoli.

Sa srpske strane nije bilo toliko učestalih izjava. Predsednik Vučić je izjavio da "dijalog vodimo pod patronatom EU i za nas je Evropska unija posrednik".

"Za nas je EU posrednik. Ne mislimo da menjamo bilo kakav format, a ako budu tražene neke velike sile, onda će verovatno sve velike sile biti uključene. Ali, ne mislim da je to u ovom trenutku na bilo koji način u igri", rekao je Vučić

Osim toga, šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao je da je Beograd za to da se dijalog vrati pod okrilje UN, "ali nismo tu da kočimo dijalog, već da ga podstaknemo", kao i da su izjave kosovskog premijera "namenjene za unutrašnju političku upotrebu".

Inače, politički analitičar i bivši visoki funkcioner SFRJ Azem Vlasi ocenio je kao dobru ideju zahtev Ramuša Haradinaja za učešćem SAD u razgovorima Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ali je istakao i da bi to moglo da dovede do problema.

"To je dobra ideja, samo je premijer Haradinaj trebalo da se obrati Amerikancima, a ne Briselu. A ne treba smatrati nemogućim da Srbija traži učešće Rusije u dijalogu i u toj situaciji komplikuju se problemi, dok razgovori u Briselu treba da normalizuju odnose između Kosova i Srbije", rekao je Vlasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu