"Formirati Komisiju za ubijene i nestale novinara na KiM"

Predsednik UNS na Kosovu Budimir Ničić izjavio je da treba formirati Komisiju za istraživanje slučajeva ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Beta
Podeli

Ničić je na okruglom stolu "Sloboda medija i bezbednost novinara na Kosovu" održanom u Prištini podsetio da su takve komisije formirale Vlade Srbije i Crne Gore, da su one dale rezultate i da su zahvaljujući njima pokrenuti određeni sudski procesi.

"Komisija bi trebalo da bude formirana i ovde, naročito zbog toga što mi imamo više bezbednosnih sistema koji se bave svim tim slučajevima. Imali smo i Unmik, Euleks, Kfor, domaće tužilaštvo i policiju", rekao je Ničić, a saopštio UNS.

On je pozdravio odluku glavnog tužioca na KiM da imenuje koordinatora i tužioce u osnovnim sudovima koji se bave slučajevima napada na novinare.

"To je za svaku pohvalu, naročito kada nemamo u Krivičnom zakonu poseban deo koji se odnosi na novinare. U Zakonu se novinari tretiraju kao obični građani i ti slučajevi nemaju prioritet. Pozdravljam inicijativu policije da i oni odrede službenika koji bi se bavio tim pitanjima", rekao je Ničić i podsetio da je na Kosovu od 1998 do 2005. godine 14 novinara i medijskih radnika ubijeno ili nestalo.

"Nijedan slučaj do danas nije rešen a koliko nam je poznato, samo se za jedan slučaj vodi istraga. Moramo da tražimo i odgovore na pitanja šta se trenutno radi, zašto do sada ti slučajevi nisu rešeni i šta je bio problem da se oni skoro 20 godina ne rešavaju", rekao je Ničić.

Tužilac Kosova Aleksander Ljumezi rekao je, prenosi KiM radio, da su ova ubistva počinjena u periodu od 1998. do 2000. godine, a jedno u 2004. godini.

"Iako je ranije bilo istražnih radnji od strane Unmikovih policijaca, svi ovi dosijei u koje nisu imali uvid domaći policajci, smatraju se vlasništvom Unmika. Mi smo sada u pregovorima da se svi ovi predmeti premeste kod domaćih tužilaca", rekao je Ljumezi.

Šef misije OEBS na Kosovu Jan Bratu rekao je da nije mnogo urađeno kada je reč o formiranju komisije za istraživanje ubistava i nestanaka novinara.

"Imamo neke aktivnosti koje smo planirali naredne godine. Postupak ide sporo, ali se ipak radi na tome", rekao je Bratu.

Na okruglom stolu rečeno je da su samo ove godine zabeleležena 24 slučaja napada na novinare, od kojih je 13 još uvek pod istragom.

"Stav policije Kosova je da je novinarstvo profesija visokog rizika. U vezi sa povećanim brojem slučajeva napada na novinare ove godine, mi smo doneli odluku da se napadi na novinare istraže od strane direkcije za teška krivična dela", kazao je zamenik generalnog direktora policije Naim Redža, a prenosi KiM radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu