Junker oštro o Kataloniji: To je katastrofa, Pućdemone...

Katalonski separatizam je "katastrofa na više načina" na čijem će sprečavanju Evropska unija raditi u znak podrške jedinstvenoj Španiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

To je rekao predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u intervjuu španskom listu "El Pais".

"Katalonija je ogromna briga. Ne dopada mi se situacija koju je izazvala. To je katastrofa na više načina koja je dovela do napetosti u političkoj atmosferi, podelila špansko i katalonsko društvo, izazvalo probleme u porodicama, između prijatelja. To je tužno", rekao je Junker.

On je uputio poruku smenjenom predsedniku katalonske vlade Karlesu Pućdemonu da katalonski separatisti "ne smeju da potcene široku podršku koju (španski premijer) Marijano Rahoj ima širom Evrope", prenosi AP.

Predsednik EK je, u intervjuu španskom listu, naveo da poštuje identitet i različitost regiona u Evropi, ali je napomenuo da to ne znači da će EU podržati te regione u svim njihovim "opasnim poduhvatima" koji su, kaže, ponekad "strahovito pogrešni".

"A naročito kada neko jednostrano proglasi nezavisnost na osnovu referenduma za koji nema dovoljno garancija", istakao je on.

Junker je rekao i da španska i katalonska vlada mogu da se raspravljaju u vezi sa stepenom samouprave, ali je naglasio da je Evropa "klub zemalja" te da ne može da prihvati da se regioni suprotstavljaju državama, "pogotovu kad su izvan zakona".

Osvrnuvši se na izbore u Kataloniji koji će biti održani u Kataloniji idućeg meseca, on je zaključio da bi oni "mogli i trebalo bi da poboljšaju situaciju".

Predizborne ankete nagoveštavaju tesnu trku između stranaka koje su za otcepljenje Katalonije od Španije i onih koje žele da ta pokrajina ostane deo Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu