"Britanija uložila protest Surinamu zbog Kosova"

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Britanija uložila protest Surinamu pošto je ta država povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

"Bez ozbira na to što neke velike zemlje govore da su naši prijatelji, moram da kažem da je jedna od tih velikih zemalja - Velika Britanija, uložila protest Surinamu zato što je povukao priznanje KiM", rekao je Dačić.

"Raduje nas odluka Surinama o povlačenju priznanja, a takođe i stav Gvineje Bisao koji govori o tome da sadašnja vlast stoji na stanovištu odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", rekao je Dačić.

Dačić je novinarima uoči početka sednice Predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS) kazao i da papir, koji po navodima prištinskih vlasti predstavlja dokaz da je Gvineja Bisao priznala nezavisnost Kosova, nije prošao legalnu proceduru u toj afričkoj zemlji a da njeni zavničnici smatraju da se radi o falsifikatu.

"U svetlu dešavanja u Kataloniji, u svetu je sve više razmišljanja o posledicama priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije. Tajvan je u jednom trenutku priznalo 70 država a pogledajte koliki je njihov broj danas. I Jugoslavija je priznala Zapadnu Saharu, pa je povukla to priznanje", kazao je Dačić u Beogradu.

Da podsetimo, Surinam je nedavno povukao odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, a premijer Gvineje Bisao, koji je u petak boravio u Beogradu, izjavio je da i ta zemlja, iako se nalazi na spisku, nikad nije priznala Kosovo.

"Članstvo u EU i pravedno rešenje kosovskog pitanja strateški ciljevi"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su članstvo u EU ali i pravedno rešenje pitanja Kosova i Metohije, strateški ciljevi Srbije.

Obraćajući se novinarima uoči sednice Predsedništva Socjalističke partije Srbije (SPS), čiji je predsednik, Dačić je ocenio da Srbija vodi tešku borbu za zaštitu nacionalnih interesa u uslovima kada se, kako je kazao, odnosi velikih sila "prepliću preko nas".

"Zato u tom političkom lavirintu treba naći izlaz koji je u našem interesu. U tom lavirintu ima više upitnika, mi idemo u EU a većina članica Unije je bilateralno priznala Kosovo. Vodimo tešku borbu kada je reč o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja jer ne zavisi sve od naših reformi i kapaciteta nego je potreban i izveštaj Brisela o napretku dijaloga sa Prištinom", kazao je Dačić.

On je najavio da će u petak, 24. novembra, učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova frankofonih država u Parizu gde će, kako je rekao, pokušati da utiče na "naše nekadašnje prijatelje" iz tog dela sveta koji su priznali nezavisnost Kosova, da preispitaju tu odluku.

Ministar je dodao da će potom s ministrima iz regiona učestvovati na sastanku Atlantskog saveta u Vašingtonu, gde će razgovarati i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika kao i sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Lider SPS Ivica Dačić izjavio jeda socijalisti pozdravljaju odluku SNS i Aleksandra Vučića da se održe beogradski, ali ne i vanredni parlamentarni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 222 idi na stranu