Državna televizija Zimbabvea:ZANU-PF traži ostavku Mugabea

ZANU-PF poziva predsednika Mugabea da podnese ostavku, glasio je večeras, do sada nezamisliv, naslov vesti državne televizije Zimbabvea.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Reč je o pozivu vladajuće partije Zimbabvea na odlazak s vlasti predsednika Roberta Mugabea.

AP prenosi da su građani Zimbabvea gledali večeras vesti koje nisu mogli da zamisle da će videti na državnoj televiziji koja je decenijama javljala o rođendanu predsednika Mugabea i njegovim dostignućima.

Prikazani su članovi vladajuće partije kako opisuju Mugabea kao prestarog da bi vladao i pozivaju ga da odstupi s vlasti, čak iako su neki izrazili poštovanje prema njemu.

AP kao primer "novootkrivenih lojalnosti" navodi jednog člana partije koji je prošle nedelje kritikovao na televiziji smenjenog potpredsednika Emersona Mnangagvu, a koji je sada prikazan kako podržava potez vojske da se Mugabe stavi u kućni pritvor.

Članovi opozicije i drugi protivnici Mugabea pozvali su na skup u subotu u Harareu, prestonici zemlje, kako bi pozvali Mugabea da ode s vlasti.

Vojska ZImbabvea saopštila je da podržava taj skup.

Mugabe se ranije danas, prvi put, pojavio u javnosti posle smeštanja u kućni pritvor i preuzimanja vojne kontrole u zemlji u sredu.

Vojska Zimbabvea je prethodno saopštila da nastavlja pregovore sa Mugabeom o njegovoj ostavci dok traga za onima koji su bili bliski lideru i njegovoj supruzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 544 idi na stranu