Žan Klod Junker poručio Terezi Mej: Vreme teče

Predsednik EK Žan-Klod Junker pojačao pritisak na britansku premijerku Terezu Mej jer treba još dosta da se obavi pre prve faze pregovora o Bregzitu.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

"Vreme teče. Nadam se da ćemo biti u stanju da dobijemo sporazum o odredbama razvoda na sednici Evropskog saveta u decembru, ali ima još posla da se obavi", rekao je Junker pri dolasku na evropski samit posvećen socijalnim pitanjima u Geteborgu u Švedskoj.

Tereza Mej je među 25 vođa EU prisutnih na samitu u Geteborgu, od ukupno 28 iz Unije. Na margini tog skupa ona treba da razgovara sa predsednikom ES Donaldom Tuskom o napretku u pregovorima o Bregzitu, ali takođe i sa svojim kolegama iz Irske, Poljske i Švedske.

Na poslednjem ES, u oktobru, evropska dvadesetsedmorica su učinila gest dobre volje prema Londonu i prihvatila da se pokrenu "interne pripreme" za buduće pregovore o komercijalnom dogovoru s Velikom Britanijom, što Britanija želi da počne što pre.

Oni su, međutim, upozorili da ta druga faza pregovora neće početi dok se ne ostvari "značajan napredak" oko tri prioritetna pitanja pregovora o uslovima razvoda EU i Britanije.

Ta tri pitanja su račun koji Britanija treba da plati za izlazak, sudbina evropskih i britanskih državljana posle razvoda koji treba da bude krajem marta 2019. godine, i posledice izlaska Britanije za Irsku.

Šefovi država dvadesetsedmorice treba da odluče na samitu sredinom decembra u Briselu da li će dati zeleno svetlo za drugu fazu pregovora sa Londonom, navodeći da treba još dosta da se obavi kako bi se postigao sporazum o prvoj fazi pregovora o Bregzitu u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 544 idi na stranu