Gvineja Bisao (opet) demantuje da je priznala Kosovo

Beograd -- Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko, koji boravi u Beogradu, naveo je da ta zemlja nikad nije priznala Kosovo.

Izvor: B92, Beta, RTS, O2
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako saznaje O2, premijer te zemlje je naveo da iako Gvineja Bisao nije priznala nezavisnost Kosova, nalazi se na spisku zemalja koje su to učinile.

Da podsetimo, nedavno je Surinam odlučio da povuče priznanje Kosova, a prva zemlja koja je to učinila je Sao Tome i Prinsipe.

Inače, na sajtu na kojem vlasti Kosova beleže zemlje koje su priznale jednoglasno proglašenu nezavisnost, Gvineja Bisao je to navodno učinila 14. januara 2011. godine.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je tada saoopštilo da je to 74. država koja je to učinila.

Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo izjavio je danas u Beogradu da nije video nikakav dokument koji bi potvrdio da je ta zemlja priznala Kosovo.

"Ako neko od vas ima neki papir, neka mi pokaže, ja sam sve pretražio, ništa nisam našao", rekao je Umaro Sisoko Embalo na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatrije Ivicom Dačićem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Dačić je rekao da "ako je možda prethodna vlast Gvineje Bisao priznala Kosovo, ne znači da sadašnja vlast stoji iza toga".

Umaro Sisoko Embalo na premijerskoj je funkciji od novembra 2016. godine.

Gvineja Bisao nije podržala prijem Kosova u Unesko i bila je uzdržana kada se 2015. glasalo o tome.

Da podsetimo, i nekoliko godina pre dileme o potezima vlasti sa ostrva Sao Tome i Prisipe, spominjano je povlačenje priznanja Kosova u Africi, ali imena zemalja nisu otkrivana.

Prvo su mediji, tokom samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, objavili da su Oman i Gvineja Bisao povukli odluke o priznanju Kosova, da bi kasnije to bilo demantovano.

Tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da te dve zemlje nikada nisu ni priznale Kosovo i da je od njihovih predstavnika dobio potvrde za to, a zatim je rekao da su "dve zemlje iz Pokreta nesvrstanih pokrenule proceduru povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova".

Premijer Gvineje Bisao sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, a razgovarali su o odnosima dve zemlje, unapređenju ekonomske saradnje i regionalnim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 222 idi na stranu