Kako je Rusija kupila petinu američkih zaliha uranijuma?

Komitet unutar Predstavničkog doma Kongresa počeo istragu povodom ugovora o prodaji kompanija koje se bave eksploatacijom uranijuma Rusima.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Freeimages.com
Freeimages.com

Komitet koji će se baviti tim pitanjem u američkom Kongresu nosi naziv Komitet za nadzor i vladine reforme, a da je istraga o kupovini uranijuma započeta potvrdio je u nedelju za "Foks njuz" član donjeg doma Kongresa Ron Desantis, republikanac iz Floride.

Kao član nadzornog komiteta, Desantis je rekao da je razgovarao sa izvesnim "poverljivim izvorom, koji je pomogao FBI-ju da otkrije korupcionašku šemu" i na osnovu čije izjave će biti i pokrenut proces.

"Foks njuz" navodi da se radi o sumnjivim ugovorima kompanije "Uranijum 1" koja poseduje 20 odsto zaliha uranijuma u SAD, a koja je prešla pod kontrolu ruske korporacije "Rosatom".

Najspornija transakcija o kojoj je bilo reči, kako se navodi iz materijala, dobila je odobrenje administracije Baraka Obame, koji je u to vreme bio predsednik SAD, i Hilari Klinton, koja je bila državni sekretar.

Hilari Klinton optužena je u američkoj javnosti da je njena dobrotvorna fondacija služila kao provodnik za "prljavi ruski novac" i da je posredno doprinosila podmićivanju i ucenjivanju radi ostvarivanja ruskih ekonomskih interesa u američkom nuklearnom sektoru.

"Rosatom", odnosno njegova ćerka-firma ARMZ postepeno je kupovala akcije kanadske firme "Uranijum 1" od 2009. do 2013. godine i došla u posed rudnika koji se prostiru od centralne Azije do američkog zapada. Zahvaljujući toj transakciji, "Rosatom" je postao jedan od najvećih proizvođača uranijuma na svetu. Kompanija je dobila rudnike u Kazahstanu koji su najprofitabilniji na svetu, a u SAD poseduje kontrolni paket najvećih rudnika urana.

"Uranijum 1" poseduje preduzeća u Vajomingu, Teksasu i Juti, i nalazi se na četvrtom mestu po količini proizvodnje uranijuma u svetu, piše Sputnjik.

S druge strane, ruski predsednik je nedavno govorio o programu "prebacivanja" uranijuma iz Rusije, odnosno rasterećivanju obogaćenog uranijuma sa ekvivalentom od oko 20.000 nuklearnih bojevih glava, kako bi se on koristio kao gorivo u američkim elektranama u periodu od 1993. do 2013. godine.

Putin je to nazvao jednim od "najefikasnijih pokušaja za razoružanje u istoriji". Kako je rekao, američki zvaničnici su tada imali 170 poseta ruskim postrojenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu