Vladajuća koalicija pobednik izbora u Argentini

Buenos Ajres -- Koalicija desnog centra predsednika Argentine Maurisija Makrija pobedila je na parlamentarnim izborima, saopštila je izborna komisija prve rezulate izbora.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Vladajuća koalicija "Cambiemos" (za promene) pobedila je u 15 od 24 provincije u Argentini, među kojima u nekoliko najvažnijih oblasti - glavnom gradu Buenos Ajresu, Kordobi, Sante Fe i Mendosi, javila je agencija Frans pres.

U oblasti Buenos Ajresa koja okuplja oko 40 odsto birača u zemlji, kandidat vladajuće koalicije osvojio je 42,2 odsto glasova, dok je opozicija koju predvodi bivša predsednica Argentine Kristina Kišner dobila 36,3 odsto glasova.

Prema 70 odsto prebrojanih glasova, očekuje se da će Kristina Kišner dobiti poslaničko mesto u Senatu, gornjem domu agentinskog parlamenta.

Bivša predsednica je inače omiljena među siromašnijim stanovnicima Argentine zbog izdašnih socijalnih davanja za ugrožene, dok se vladajuća stranka zalaže više za otvoreno tržište.

Parlamentarni izbori u Argentini, koji su održani u nedelju, predstavalju i rani pokazatelj političke snage predsednika Maurisija Makrija koji planira da se kandiduje za drugi mandat na predsedničkim izborima 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu