Terorizam i ilegalne migracije najveći bezbednosni izazovi

Beograd -- Terorizam i ilegalne migracije su među najvećim bezbednosnim izazovima u svetu danas.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

To je ocenio generalni sekretar Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Jurij Gligorijevič Hačaturov.

"Terorizam je sad dobio takvu formu da su organizovali tzv. Islamsku državu koja je zauzimala teritorije. Kad govorimo o ODKB ta opasnost za naše teritorije sada raste. Kako je Islamska država sad poljuljana, teroristi beže i idu tamo gde ih rado primaju, a to je recimo Avganistan, a odatle lako mogu da pređu granicu i ugroze neke od naših clanica. Eto zašto, između ostalog, postoji ODKB. Teroriste moramo uništavati, otkrivamo ih, pratimo ih i ako dođu na našu teritoriju moramo ih uništavati, mi i za to pripremamo oružane snage", kaže za RTS Hačaturov, koji prisustvuje Omladinskom forumu u Beogradu.

Na pitanje da li je ODKB za 15 godina opravdao ideju zbog koje je osnovan i koliko je danas važan bezbednosni činilac u regionu i u svetu, on odgovara da naravno da jeste, ali da je ta organizacija opravdala postojanje na regionalnom nivou, a ne globalnom.

"Zašto je ova organizacija formirana? Sve zemlje članice ocenile su da je situacija u svetu nebezbedna, bile su zabrinute za svoju teritorijalnu celovitost i bezbednost i zato je doneta odluka da se ujedine i da zaštite svoju teritoriju. Hvala bogu, za ovih 15 godina postojanja nemamo briga što se tice naše bezbednosti i teritorijalne celovitosti naših država clanica", navodi ruski zvaničnik

On kaže da ODKB nema kao organizacija saradnju sa Programom Partnerstvo za mir, ali pozdravlja saradnju svake svoje članice sa tim Programom.

"Ja sam bio načelnik Generalštaba vojske u Jermeniji, dosta sam se time bavio. To donosi puno koristi svakoj zemlji, povećava i bezbednost i poboljšava odnose u međunarodnoj zajednici. Mi smo, uz njihovu pomoć, pripremali svoje učesnike mirovnih misija, imamo stalnu razmenu kadeta i studenata i predavača, mi čak dobijamo određenu pomoc od nekih zemalja NATO-a i koristimo neka njihova iskustva u reformi Oružanih snaga. Moram da naglasim, da, za bilo koju vrstu saradnje, inicijativa ide upravo od zemalja NATO", kaže Hačaturov.

Komentarišući to što Srbija ima status posmatrača u ODKB i saradnju u tom smislu, Hačaturov kaže da Srbija već ucestvuje na svim vežbama kao posmatrač.

"Moramo da napravimo pravnu osnovu i pripremamo dokument u kojem se definišu aktivnosti u kojima mogu da učestvuju zemlje posmatrači. U tom dokumentu će se definisati da svaka zemlja posmatrac može da ucestvuje u vežbama ukljucujući jedinice oružanih snaga u komandno-štabnim vežbama i u razmeni iskustava borbeno operativnih sposobnosti. Obe strane su spremne za saradnju kad sve to bude pravno regulisano", naveo je generalni sekretar ODKB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu