Putin: Zatvorite granice RUS i UKR i eto nove Srebrenice

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi zatvaranje granica Rusije sa samoproglašenim republikama u Ukrajini dovelo do situacije slične Srebrenici.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL
EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se donela takva odluka, usledilo bi krvoproliće, što Rusija nikad ne bi dozvolila, preneo je TAS.

"Dok god politička pitanja ostaju nerešena, ove teritorije ne uživaju poseban status i zakon o amnestiji ne postoji, odluka da se zatvore granice između Rusije i nepriznatih republika dovešće do situacije slične onoj koja je bila u Srebrenici. Došlo bi do krvoprolića. Ne možemo dozvoliti da se to dogodi", rekao je Putin na forumu o međunarodnoj politici u debatnom klubu Valdaj u Sočiju.

Putin je takođe izjavio da su države članice Evropske unije, podrškom Kosovu, same pokrenule rast separatističkih težnji u Evropi.

"Koliko krhka može da bude stabilnost čak i u razvijenoj državi, pokazuje situacija u Španiji. Ko je mogao da očekuje da će diskusija o statusu Katalonije prerasti u tako oštru političku krizu?", rekao je Putin istupajući u debatnom klubu Valdaj.

Putin je kazao da je različit odnos prema nezavisnosti Kosova, Krima i Katalonije primer dvojnih standarda Evrope.

"U situaciji sa Katalonijom videli smo jednodušnu osudu Evropske Unije i niza drugih država pristalica nezavisnosti. Trebalo je ranije razmišljati. Svojevremeno su faktički pozdravljali raspad celog niza država u Evropi, ne skrivajući radost. Zašto je bilo neophodno tako neosmišljeno, polazeći od trenutne situacije i želje da se ugodi 'starijem bratu' iz Vašingtona, bez ograda podržavati nezavisnost Kosova?", naveo je on.

"Trampa sprečavaju da ispuni predizborna obećanja"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da, ukoliko je američki predsednik Donald Tramp nepredvidiv, to je zato što ga njegovi protivnici iz zemlje sprečavaju da ispuni mnoga od svojih predizbornih obećanja.

"Njegova nepredvidivost nije samo na osnovu njegove prirode. Drugi razlog je veliki otpor u zemlji, jer ga zapravo sprečavaju da primeni bilo koju od svojih predizbornih inicijativa. Tako da nije u redu reći da je nepredvidivost u njegovoj prirodi - ona zavisi od političkog sistema SAD", smatra Putin.

On je poručio da će Moskva sarađivati sa Trampom uprkos svim poteškoćama, preneo je TASS.

Ruski predsednik naglasio je da bi Trampa trebalo poštovati jer ima demokratski mandat, navodi Rojters.

"Njega je izabrao američki narod i bar bi ga zbog toga trebalo poštovati, čak i ako nismo saglasni s njegovim stavom", rekao je Putin na forumu o međunarodnoj politici Valdai u Sočiju, napominjući da se u SAD pokazuje nepoštovanje prema Trampu.

Istovremeno, Putin je rekao da će Rusija sarađivati sa američkim partnerima koje ima.

"SAD su najveća svetska i ekonomska sila. Nažalost, naša trgovina je beznačajna, ali svejedno, uticaj SAD u svetu je veoma značajan. Ta zemlja je definitivno jedan od naših najvažnijih partnera. Sarađivaćemo sa njima uprkos svim teškoćama, pod uslovom da oni žele da urade isto. Ako ne, onda nećemo to uraditi", rekao je ruski predsednik.

O Severnoj Koreji, Bliskom Istoku i Ujedinjenim nacijama

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da Moskva osuđuje nuklearne testove Severne Koreje, ali da bi kriza oko Korejskog poluostrva trebalo da se reši dijalogom.

"Osuđujemo nuklearne testove koje sprovodi Severna Koreja. Apsolutno je neophodno da se taj problem reši kroz dijalog, a ne saterivanjem Severne Koreje u ćošak i uz pretnje korišćenja sile", rekao je Putin, prenosi Rojters.

On je takođe rekao da neke zemlje rade sve što je u njihovoj mogućnosti da održe Bliski Istok u haosu.

"Umesto da kontrolišu situaciju zajedno i nanesu istinski udarac teorizmu, ne samo da imitiraju da se muče sa tim, neki od naših kolega rade sve što je moguće da haos u regionu (Bliskom Istoku) postane trajan", rekao je Putin, prenosi TASS.

Putin je takođe rekao da bi Ujedinjene nacije trebalo da ostanu centar globalnog sistema, jer za UN ne postoji alternativa.

"Sa naše tačke gledišta, Ujedinjene nacije, koje imaju univerzalan legitimitet, bi trebalo da ostanu u centru globanlog sistema i naš zajednički zadatak je da ojačamo njihov autoritet i efektivnost. Trenutno ne postoji alternativa za UN", kazao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu