Putin: Počelo je sa Kosovom...

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su države članice Evropske unije, podrškom Kosovu, same pokrenule rast separatističkih težnji u Evropi.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kako je rekao, sada su se članice same našle na udaru, kao u slučaju Katalonije, prenosi TAS.

Ruska agencija navodi da je Putin to poručio u govoru na završnoj plenarnoj sednici Međunarodnog debatnog kluba "Valdaj".

"Koliko krhka može da bude stabilnost čak i u razvijenoj državi, pokazuje situacija u Španiji. Ko je mogao da očekuje da će diskusija o statusu Katalonije prerasti u tako oštru političku krizu?", rekao je Putin istupajući u debatnom klubu Valdaj.

Putin je kazao da je različit odnos prema nezavisnosti Kosova, Krima i Katalonije primer dvojnih standarda Evrope.

"U situaciji sa Katalonijom videli smo jednodušnu osudu Evropske Unije i niza drugih država pristalica nezavisnosti. Trebalo je ranije razmišljati. Svojevremeno su faktički pozdravljali raspad celog niza država u Evropi, ne skrivajući radost. Zašto je bilo neophodno tako neosmišljeno, polazeći od trenutne situacije i želje da se ugodi 'starijem bratu' iz Vašingtona, bez ograda podržavati nezavisnost Kosova?", naveo je on.

Ruski predsednik je dodao da su nakon otcepljenja Kosova drugi regioni takođe želeli nezavisnost, ali da Zapad u slučaju Krima nije podržao volju građana.

On je podsetio da se Zapadu nije dopalo kada je Krim objavio nezavisnost i posle referenduma pripojio Rusiji.

"A sada Katalonija. U drugom regionu - Kurdistan", rekao je Putin, dodajući da su to "jarki primeri" dvostrukih standarda koji skrivaju opasnost za razvoj Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu