Srpski radnici proterani, zabranjen im ulazak u Šengen

Radnici iz Srbije privedeni zbog nelegalnog rada u slovačkom gradu Šala prekršili su zakon o boravku, saopštila je slovačka policija.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Oni su, kako se navodi, u poslednjih šest meseci boravili u Slovačkoj ili šengenskom prostoru duže od 90 dana, saopštila je slovačka policija.

"U utorak, 17. oktobra, policajci iz direkcije Granične i policije za strance u Bratislavi intervenisali su u preduzeću u Šali. U centru za strance u Medvedovu završilo je 27 Ukrajinaca, 23 Srba, osam Makedonaca i četiri državljanina Bosne i Hercegovine", kazao je portparol slovačke policije Mihal Slivka.

Privedeni su zato što su prekršili Zakon o boravku stranaca, jer su u poslednjih pola godine u Slovačkoj bez dozvole za boravak boravili duže od 90 dana.

"Svima koji su privedeni već je izrečena administrativna mera proterivanja i zabranjen im je ulazak u šengenski prostor. Jednom Srbinu na tri godine zato što je boravio u šengenskom prostoru još od kraja septembra 2014. godine, a ostalima na godinu dana", kazao je Slivka.

Iz cele grupe u centru za strance u Medvedovu ostala su dvojica Srba zato što nisu imali pasoš i biće deportovani čim im ambasada Srbije izda putni list. Ostali su pušteni i moraju u roku od sedam dana da napuste Slovačku, saopštila je slovačka policija.

Srbi iz grupe od 62 strana radnika uhapšena u Šali na jugozapadu Slovačke zbog nelegalnog rada i boravka u toj zemlji, radili su za južnokorejsko preduzeće.

Za slučaj hapšenja u Šali slovačka javnost saznala je tek kada se u sredu jedna od srpskih radnica javila našoj redakciji i ispričala u kako dramatičnoj situaciji se nalaze, pošto su bez novca ostali u Slovačkoj s rokom od sedam dana da napuste zemlju a, kako je kazala, pomoć im nije pružila ambasada Srbije u Bratislavi.

Marija Zdravković koja radi u slovačkoj rekla je za B92.net navela je da naši radnici čekaju platu koja bi trebalo da bude isplaćena sutra, a nekim u ponedeljak, i da onda dolaze u Srbiju. Dodaje da se niko iz ambasade i agencije preko koje su došli u Slovačku i dalje nije oglasio.

Od nekoliko hiljada srpskih radnika u Slovačkoj svega nekoliko stotina ima radne dozvole i regulisan boravak, dok većinu dovode agencije, često sumnjive, na rad bez regulisanja boravka.

Slovačka Inspekcija rada i policija pokrenule su u februaru učestalije kontrole preduzeća za koja se zna da zapošljavaju radnike iz trećih zemalja, van Evropske unije, nakon skandala sa neljudskim uslovima i prevarama agencija koje su dovodile srpske radnike u fabriku Samsung u Slovačkoj.

"Prošle godine sprovedeno je 26.000 kontrola ciljanih na nelegalni rad. Većina kršenja zakona, negde čak 90 odsto, odvijalo se tamo gde su posredovale agencije", rekao je tada slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter i naglasio da je za Slovačku važno da gastarbajteri dođu da rade legalno i u skladu sa slovačkim Zakonom o radu i boravku stranaca.

Rihter je objasnio da zakon krše i preduzeća, tako što srpsko preduzeće sklopi sa slovačkim ugovor o uslugama za montažne radove a radnike pošalje da rade za trakom i u proizvodnji, a smenjuju ih svakih 90 dana umesto da im regulišu boravak.

Slovački ministar rada upozorio je da u Slovačkoj možda boravi stotine Srba dovedenih da rade na crno. Prošlogodišnje kontrole otkrile su 138 nelegalnih radnika iz Srbije i bilo ih je najviše među svim strancima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu