Policija Slovačke: Svi bez dozvole, a neki i bez pasoša

Bratislava -- U vezi privođenja 23 srpska radnika u Slovačkoj konačno se oglasila i policija te zemlje. Oni navode da su privedena 62 stranca zbog kršenja zakona o boravku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Freeimages.com
Foto: Freeimages.com

U saopštenju dostavljenom slovačkim medijima i Tanjugu navedeno je da je akcija izvedena u utorak i da se u Prihvatnom centru za strance u Medvedovu našlo 27 državljana Ukrajine, 23 iz Srbije, osam iz Makedonije i četvoro iz Bosne i Hercegovine.

Navedeno je da je svim privedenim već izrečena administrativna mera proterivanja iz zemlje i da im je zabranjen ulazak na prostor Šengenskog sporazuma, od čega je jednom od državljana Srbije izrečena zabrana ulaska u trajanju od tri godine pošto je u šengenskom prostoru boravio od septembra 2014.

Slovačka policija je navela da dvoje državljana Srbije nije imalo putne isprave, zbog čega su ostali u Medvedovu i biće proterani kasnije kada im budu izdate isprave, a ostali su dobili rok od sedam dana da napuste Slovačku.

Slovački mediji su ranije preneli da su privedeni radnici bili zaposleni u južnokorejskom preduzeću "Šin Heung Presižen Slovakija".

Povodom privođenja grupe od 23 državljana Srbije u Šalji, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je informativnom razgovoru u Medvedovu utvrđeno da dve srpske državljanke ne poseduju važeće putne isprave i one su zadržane u Prihvatnom centru, a svima je dat rok od sedam dana da dobrovoljno napuste Slovačku.

Slična hapšenja i deportacije s privremenom zabranom ulaska u Evropsku uniju zbog rada na crno česta su u Slovačkoj i u susednoj Češkoj, a policije tih zemalja o njima obaveštavaju medije obično samo kada su u pitanju veće, sistematske racije.

Za slučaj hapšenja u Šali slovačka javnost saznala je tek kada se u sredu jedna od srpskih radnica javila našoj redakciji i ispričala u kako dramatičnoj situaciji se nalaze, pošto su bez novca ostali u Slovačkoj s rokom od sedam dana da napuste zemlju a, kako je kazala, pomoć im nije pružila ambasada Srbije u Bratislavi.

Ukoliko srpski državljani ne iskoriste mogućnost dobrovoljnog napuštanja Slovačke, biće pokrenut postupak readmisije shodno važećem bilateralnom protokolu, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu