Bramerc se setio na kraju mandata da se požali na Hrvatsku

Rijeka -- Glavni tužilac Haškoga suda Serž Bramerc odlučio je da praktično na kraju mandata tog suda izvesti Savet bezbednosti UN o problemima s Hrvatskom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Naime, Bramerc će SB UN izvestiti da je u Hrvatskoj još na snazi zaključak vlade iz 2015. koji onemogućava saradnju Hrvatske sa pravosuđem BiH u kažnjavanju dela ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Bramerc je u intervjuu za riječki "Novi list" potvrdio da će to uraditi u redovnom izveštaju SB UN i spomenuće, kaže, da je Tužilaštvo haškog suda “vrlo nezadovoljno” činjenicom da je taj zaključak još na snazi.

Vlada bivšeg premijera Zorana Milanovića usvojila je, naime, zaključak o saradnji s BiH kod pružanja pravne pomoći u krivičnim postupcima. Na vladinoj sednici, na kojoj je zaključak usvojen, premijer Zoran Milanović ustvrdio je da “dvadeset godina nakon rata i dve godine pre zaključenja rada Haaškog suda, dolaze predmeti s političkim inkriminacijama“.

O tom je zaključku Bramerc prošlog petka u Zagrebu razgovarao s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

“Rekao sam ministru da sam vrlo iznenađen da u jednoj članici EU izvršna vlast može tako drastično intervenisati u vlastito pravosuđe sprečavanjem izvršavanja određenih zahteva za pomoć iz BiH te da se nadam da će hrvatsko pravosuđe imati dovoljno poverenja u to da će pravosuđe BiH takve slučajeve procesuirati na najbolji mogući način, pa stoga takva vrsta političkog veta nije potrebna”, kazao je Bramerc u intervjuu za riječki "Novi list".

Milanovićeva vlada obustavila je istražiteljima iz BiH mogućnost pristupa dokumentima Hrvatskoga veća obrane (HVO) na osnovu skandalozno politički ispisanih optužnica po kojima su Hrvatska i bosanskohercegovački Hrvati sa HVO-om bili agresori u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu