Marković: Crna Gora je najbezbednija zemlja na Mediteranu

Sveti Stefan -- Premijer Duško Marković izjavio je danas da je Crna Gora najbezbednija zemlja na Mediteranu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinsktock
Thinsktock

Marković je na otvaranju Global Citizen Forum na Svetom Stefanu podsetio da je Crna Gora odredila budućnost u pripadnosti najmoćnijim bezbednosnim, ekonomskim i demokratskim zajednicama, kao što su NATO i Evropska unija.

"Sposobni smo da kao članica NATO svoju bezbednost očuvamo i unapredimo", rekao je Marković.

Premijer je saopštio da su tehnologija i ekonomska globalizacija povezale građane sveta, ali i donele opasnost udaljavanja elita od sunarodnika.

"Verujem da građanin sveta mora da nosi i one odgovornosti koje imamo na lokalnom i nacionalnom nivou. U tom kontekstu, specifična je pozicija nacionalnih vlada, koje su dužne, kojima je to prvenstvena obaveza da zastupaju, štite i promovišu nacionalne interese. Razumem strah globalnog gradjanina od posledica koje mogu da uslede ako svaka vlada sledi samo i isključivo svoj nacionalni interes. I to zaista nije bez osnova kada su u pitanju neke globalne, ili šire regionalne teme, poput klimatskih promena, borbe protiv globalnog zagjavanja, ili velikih migracija", rekao je Marković.

Zalaže se, kako je rekao, "za balans i ravnotežu između vizije kosmopolitizma i uzvišenih ciljeva za koje se zalažu globalni građani, s jedne, i obaveza i dužnosti koje imaju prema sunarodnicima, prema svojim državama, s druge strane.

Osvrnuo se premijer i na Njegoša, navodeći da je vladar Crne Gore 19-og veka bio "vizionar, pesnik i filozof", prenela je RTCG. "Kao takav, morao je biti građanin sveta", kazao je premijer Marković.

Današnja je Crna Gora, kako je rekao, nastavila da nosi Njegoševu luču "vezujući budućnost sa vrednosti zapadne civilizacije i opredeljujući se za pripadnost najmoćnijim bezbednosnim, ekonomskim i demokratskim zajednicama - NATO-u i Evropskoj uniji".

U radu dvodnevnog skupa najavljeno je učešće ličnosti iz poslovnog, političkog i umetničkog sveta među kojima, glumca Roberta de Nira, pisca i motivacionog govornika Robina Šarme, pravnice Čeri Bler, biznismena, filantropa i osnivač inicijative Global Citizen Armanda Artona, predsednika vlade Antigve i Barbude Gastona Braunija, bivšeg zapovednika Združenih snaga NATO-a u Evropi američkog generala Veslija Klarka, bivšeg predsednika Bugarske Petra Stojanova, člana katarske kraljevske porodice i Šeika Mohameda Abdule Al Tanija i generalnog sekertara Fondacije G20 Stivena Obrajana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu