Radar pokazao 51 km/h, kažu – precizan je, ali... VIDEO

Promene u Zakonu o bezbednosti saobraćaja predviđaju smanjene kazne za manja prekoračenja brzine i vožnju zaustavnom trakom.

Izvor: O2
Podeli
Screenshot/O2
Screenshot/O2

Tim izmenama produžiće se i važenje probne vozačke dozvole, ali i smanjiti dozvoljeni nivo alkohola u krvi.

Dragan Jurić, iz Sremske Mitrovice, ovih dana imao je problem, koji bi izmene u zakonu možda mogle da reše. A gde je problem - istraživala je novinarka Sanja Eker.

“Znači, ako su oni izmerili meni 51 kilometar na sat, ja sam možda vozio 48, a možda sam vozio 54. Znači, koja je verovatnoća da sam ja vozio tačno 51, kako je uređaj izmerio? Imao sam osećaj kao da je dobra šala, kad su mi rekli da je 51. S jedne strane mi to izazvalo i divljenje da oni imaju tako precizan instrument”, kaže Jurić.

Radar je, kažu, precizan, ali ima odstupanja do tri kilometra, više ili niže, na izmerenih do sto kilometara brzine.

“Ne može meni kao vozaču, mom vozilu kilometar satu neko propisivati nultu toleranciju uz pomoć uređaja koji je apsolutno neprecizan”, dodaje Jurić.

Zakonodavac je takvog odstupanja svestan, ali ih nije predvideo zakonom, pa ćete kaznu platiti ako vozite i 51 i 70 na sat.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja predlažu rešenje ovog problema, a vozači željno iščekuju izmene Zakona o saobraćaju i kada je u pitanju ovakva, kako ocenjuju, apsurdna uredba.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 169 idi na stranu