Heroji 204. lovačkog puka: “Nećete vi da ginete nego ja“

Priprema se predstavljanje novih MiG-ova, a svako kome je avijacija ove zemlje u srcu sutra će se prisetiti i legendarnih srpskih heroja.

Izvor: O2
Podeli

Naslednici su jedinice 6. lovačkog puka, koji je branio Beograd aprila 1941. godine.

204. lovački puk, 58 godina kasnije, suprotstavio se NATO avijaciji. 1999 godine bez šansi i u nepravnopravnoj borbi sa 14 poluispravnih aviona protiv 600 najsavremenijih lovaca.

Prvog dana oboren je Ilja Arizanov iznad Drenice, uspeo je da se katapultira i probije do aerodroma Slatina izbegavajući kampove OVK.

Dva dana kasnije njegove kolege Zoran Radosavljević i Slobodan Buca Perić takođe su oboreni. Radosavljević je poginuo, Perić se katapultirao i preživeo.

“Nećete vi da ginete nego ja“, tim rečima je na poslednji let u maju 1999. umesto mlađeg pilota,za kokpit miga 99 ušao komandat ove jedinice Milenko Pavlović

Pogođen je iznad rodnog Valjeva i zauvek ostao na nebesima.

“Ponosna sam koga sam imala, a žalosna sam koga sam izgubila. On je rekao da nikada u životu svoj avion neće nepustiti da se ne znam šta desi“, navodi Milenkova majka Radmila Pavlović.

Zadatak ove lovačke jedinice - da prime prvi udar. Tako je bilo tokom rata, to je naredba i danas.

“Ja jedinu zamerku imam što ti avioni tada nisu bili potpuno, ajd da kažem, ispravni, nisu bili dovedeni u stanje da mi možemo potpuno borbeno da ih upotrebimo“, kaže pilot Dragan Ilić.

Menjale su se države, nema više ni Vojske Jugoslavije. Ostao je legendarni 204. lovački puk, sada sa novim imenom 204. vazduhoplovna brigada, i to sigurno nije slučajno.

Zoran Radosavljević i Milenko Pavlović posthumno su odlikovani ordenom za hrabrost. Neke ulice takođe nose njihova imena...

Da li bi i na koji način država za koju su poginuli mogla da ih se seti kada, kako komanda kaže, počinje nova era srpske avijacija? Današnji piloti sigurno bi bili ponosni da lete na migovima koji nose imena heroja iz devedeset devete...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 169 idi na stranu