Uhapšeni Srbi u Slovačkoj, imaju rok od sedam dana

Slovačka policija privela je u utorak 72 radnika, među kojima i dvadesetak Srba. Razlog za privođenje su navodno lažni ugovori o radu, saznaje B92.net.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Freeimages
Freeimages

Marija Zdravković, koja radi u Slovačkoj od početka septembra ove godine, kaže za B92.net da su među privedenima državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ukrajine. Tvrdi da su samo dve ili tri osobe od 72 privedene bile u prekoračenju kada je u pitanju boravak u Slovačkoj.

“Bili su u pritvoru, neki 12, neki 24 sata, a jedna žena kojoj je pozlilo, bila je u pritvoru 30 sati. Dolazak Hitne su joj naplatili 120 evra. Držali su ih u zatvoru kao kriminalce“, kaže Zdravkovićeva.

Dodaje da su svi pušteni iz pritvora, ali da su dobili zabranu ulaska u EU, te da imaju rok od sedam dana da se vrate svojim kućama.

Marija Zdravković nije u utorak bila među privedenima, ali kako kaže, “na spisku je za hapšenje“. Poslodavci su je, dodaje, poslali kući do ponedeljka jer “nema posla“.

“Koordinator neće da pomogne, krivi ljudi. Sa istim ugovorima svi radimo i svi koji su poslednjih godina ovde na te ugovore rade“, kaže ona.

Radnici iz Srbije koje je slovačka policija u utorak privela, pa pustila, nalaze se u Centru za strance u pograničnom selu Medvedov na jugozapadu Slovačke, saznaje Tanjug.

Trenutno se u Centru pored 23 državljana Srbije nalazi i 27 Ukrajinaca, osam gradjana Makedonije i četiri državljanina Bosne i Hercegovine.

Centar za strance nalazi se u Oblasti Trnava na jugozapadu Slovačke i služi za privremeno zadržavanje gradjana koji nelegalno borave u Slovačkoj.

Privedeni su se za pomoć obratili ambasadama, a kako kaže Zdravkovićeva, ni srpska, ni makedonska, bosanska i ukrajinska nisu izašle u susret radnicima.

Kaže da u ambasadi njoj čak nisu želeli da prevedu ugovor.

Dodatni problem je, naglašava, nedostatak novca. Kako kaže, plata bi trebalo da bude isplaćena u petak, ali do toga najverovatnije neće doći.

Danas su se u Srbiju, kako kaže, vratili radnici koji su imali novca, ali su mnogi, kao i Marija Zdravković, i dalje u Slovačkoj.

Redakcija B92.net stupila je u kontakt sa zvaničnicima u Ambasadi Srbije u Bratislavi, koji su nas uputili na Ministarstvo spoljnih poslova, a u MSP, kao i u Ministarstvu za rad, tvrde da nemaju informacije o događanjima u Slovačkoj.

Nešto kasnije, Tanjug je preneo izjavu iz Ministasrtva rada da ukoliko se utvrdi da su radnici otišli bez potrebnih papira Ministarstvo rada će poslati inspekciju u agenciju koja je eventualno vodila radnike kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

Prema podacima iz maja, u Slovačkoj je zaposleno, prema rečima slovačkog ministra za rad i socijalna pitanja Jana Rihtera, oko 5.800 radnika iz Srbije, a od toga manje od 600 ima pojedinačne dozvole za rad od slovačkih biroa rada, dok su ostale dovele često sumnjive agencije za zapošljavanje.

Bivši ministar za rad Aleksandar Vulin boravio je letos u Slovačkoj, gde je razgovarao sa slovačkim kolegama o zaštiti radnika koji se nalaze na privremenom boravku u inostranstvu.

Tada je jedna agencija za privremeno zapošljavanje koja je registrovana u Srbiji zatvorena, a još tri agencije su izgubile dozvolu na našem prostoru. Zatvorena je agencija "Largo Srbija", koja je registrovana i u drugim zemljama kao "Largo Mađarska" i "Largo Slovačka", rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 169 idi na stranu