"Priča o unutrašnjem dijalogu je režimska farsa"

Predsednik Inicijativnog odbora Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je priča o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji režimska farsa.

Izvor: Beta
Podeli
foto: U.P.
foto: U.P.

On je rekao da je to u njoj ne treba učestvovati.

Jeremić u intervjuu agenciji Beta rekao da u zemlji vlada atmosfera u kojoj je nemoguće slobodno kritikovati vlast, ni voditi normalan društevni dijalog.

"Ako imate zatvorene medije i agresivnu demonizaciju svih onih koji se usude da kritkuju vlast, kako onda u takvoj atmosferi možete da imate normalan društveni dijalog po bilo kom važnom pitanju. Ako ne dođe do iznenadne promene u okolnostima, što iskreno sumnjam da može da se dogodi, mislim da nema smisla učestvovati u nečemu što ovoga trenutka ne izgleda nikako drugačije nego kao režimska farsa", rekao je Jeremić.

On smatra da je suština dijaloga na koji poziva predsednik Srbije Aleksandar Vučić kosovsko članstvo u Ujedinjenim nacijama.

"Ova vlast je praktično sve drugo što je Beograd imao kao adut u procesu pregovora već predala kroz seriju parcijalnih štetnih sporazuma", rekao je Jeremić.

On je ukazao da se svi međunarodni pregovori vode tako da se ništa ne sprovodi dok sve ne bude gotovo, i dodao da se ova vlast opredelila za drugačiji pristup te da je pravila jedan po jedan značajan ustupak prištinskoj strani, ne dobijajući ništa za uzvrat.

"Došli smo sada do toga da je praktično poslednja stvar koja je Prištini neophodna da bi kompletirala svoju takozvanu državnost stolica u UN. Ova celokupna igra se i vodi u pravcu da Beograd i Priština potpišu sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa od kojih će biti značajan samo jedan paragraf - da Srbija i Kosovo neće jedni druge blokirati u međunarodnim organizacijama. To je još jedina stvar koja je ostala da se preda. Ako dođe do toga, to će otvoriti put za članstvo Kosova u UN i to će biti kraj pregovora", istakao je Jeremić.

On je kazao i da bi voleo da veruje da ni jedna vlast, kakva god da je, neće biti spremna na takav korak. Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine iz oblasti pravosuđa, on je rekao da je njim praktično formalizovano ukidanje srpske pravne države na severnom delu teritorije Kosova i Metohije i da je odlaganje polaganja zakletve srpskih sudija čist marketinški trik.

On je naveo da te sudije nisu želele da budu pred kamerama u trenutku kada "kolege" albanske nacionalnosti daju zakletvu na kosovskom ustavu i zaklinju se da će poštovati nezavisnost, suverenitet i teritorijalnu celovitost Kosova, ali da će to po naređenju iz Beograda učiniti naprosto kada kamere budu isključene.

Upitan o lokalnim izborima koji se održavaju u nedelju na Kosovu, on je naveo da veruje da građani Srbije koji žive u njenoj južnoj pokrajini najbolje znaju ko bi ih najčasnije predstavljao na lokalnom nivou i ko svojim delovanjem u prošlosti nije izgubio obraz. On je naveo i da on lično ne bi mogao da glasa za nekog ko je napravio vladu sa Ramušom Haradinajem, ali da svoje mišljenje ne želi da nameće sunarodnicima sa Kosmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu