Ko koga prisluškuje u Muzeju vazduhoplovstva?

Često je, više godina zatvoreni Narodni muzej u Beogradu, slikovit primer zapostavljene kulture u Srbiji. Ipak, i one ustanove koje rade imaju svoje probleme.

Izvor: Prva
Podeli

Deo zaposlenih u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu strahuje za svoju ali i budućnost muzeja, i tvrde da ih direktor prisluškuje. Direktor to demantuje i pravda brigom o imovini.

I dok eksterijer muzeja vapi za rekonstrukcijom, iza zidina muzeja to trenutno nije važna tema. Tamo su optužbe za prisluškivanje, tužbe i neizvesnost, danas svakodnevica.

Muzej se nalazi u burnom periodu, i od Nove godine potpašće pod nadležnost Ministarstva odbrane i vojske.

Aleksandar Kolo, jedan od zaposlenih, pobunio se zbog načina na koji se to radi. Radnici su prinuđeni da prođu bezbednosne provere.

"Oni hoće da ugase jedan muzej, da ga izbrišu iz APR. Iz spiska muzeja da ustanovu kulture i da svima nama napišu raskid radnog odnosa. Onda će da nam ponude da budemo civili u toj istoj ustanovi“, rekao je on.

Uz sve to, višemesečno trvenje sa direktorom muzeja, kulminiralo je navodnim prisluškivanjem. Postavljen je video-nadzor, za koji su zaposleni saznali tek prilikom popravke radijatora, iza kog su pronašli sporni uređaj sa mikrofonom

Direktor odbacuje optužbe i tvrdi da je nadzor postavio zbog povećanja bezbednosti imovine.

"Ja sam angažovao preduzeće za to, platio sve legalno i dao njima da rade. Ja nisam stručnjak za IT tehnologije. Onda smo videli da je ispočetka išao i zvuk itd. Te kamere su sada na istom mestu i još treba da ugradim dve kamere“, rekao je direktor muzeja Čedo Milivojević.

Milivojević kaže da se predaja Muzeja u ruke vojske radi uz podršku većine zaposlenih i da će budžetsko finansiranje pomoći svima. Slično misli i ministar odbrane.

“Ministarstvo odbrane će uložiti u njega. Unapredićemo dalji rad, renovirati brojne delove tog objekta koji nisu za ugled. Sudbina muzeja je sigurna, izvesna i nalazi se u dobrim rukama“, naveo je ministar Aleksandar Vulin.

Zaposleni u Muzeju vazduhoplovstva bi do kraja godine trebalo da dobiju status civilnih lica u Vojsci Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 169 idi na stranu