Grafiti mržnje na kući u Zrenjaninu

Zrenjanin -- Na ogradi i delu zida domaćinstva Miodraga Delića u Zrenjaninu, za sada nepoznati počinioci ispisali su nacionalističke grafite uvredljive sadržine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Grafiti su usmereni protiv mađarske nacionalnosti.

Grafite mržnje najoštrije je osudila Gradska uprava Zrenjanina i ponudila je njihovo besplatno uklanjanje, prenosi RTS.

Vlasnik kuće Miodrag Delić je Srbin oženjen Mađaricom Marijom i otac je dvoje dece, a kako je kazao, ne oseća se bezbedno nakon ovog incidenta.

"Ovo je stari deo grada, blizu centra, svi se u ovim ulicama dobro međusobno kao komšije znamo i pomažemo. Niko nije ništa video, sve se odigralo noću, jer farba je ujutru, kada smo primetili ove grafite, bila suva. Ne znam ko bi to mogao i zašto da uradi, nisam ni sa kim u sukobu i imam poverenja da ce naša policija brzo otkriti ko je počinilac", rekao je Delić.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najoštrije je osudio ispisivanje grafita mržnje, a koji su upereni protiv pripadnika mađarske nacionalne manjine.

"Najoštrije osudujem ovaj incident i tražim da se slučaj istraži, a počinioci sankcionišu kako je to zakonom predviđeno. U Zrenjaninu žive pripadnici više od 20 nacija i možemo svim sredinama biti primer tolerancije i međusobnog poštovanja. Zrenjanin je grad u kome se razlicitosti poštuju i gde mesta za diskriminaciju i ovakve, i slicne, poruke mržnje nema", rekao je Janjić.

Pokrajinska vlada zatražila je od Policijske uprave u Zrenjaninu da preduzme mere iz svoje nadležnosti na otkrivanju pocinilaca, ističuci da se "najveće vrednosti Vojvodine i njen najsnažniji karakter ogledaju u zajedničkom životu i toleranciji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 169 idi na stranu