Počela ispitivanja privedenih u slučaju "Agrokor"

Zagreb -- Pred istražiteljima zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva jutros su počela ispitivanja osumnjičenih u slučaju "Agrokor".

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug-Hina
Tanjug-Hina

Istragom je obuhvaćeno 15 osoba, a juče je uhapšeno njih 12. Troje osumnjičenih, članovi porodice Todorić, osnivač "Agrokora" Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan, zasad nisu dostupni hrvatskim institucijama. Prema dostupnim podacima, svi se nalaze u inostranstvu, odnosno u Londonu.

Prvi je jutros ispitan Damir Kuštrak, bivši član uprave "Agrokora", jedini član bivšeg rukovodstva kojeg je vanredni poverenik za "Agrokor" uzeo za savetnika, a potom i bivša članica "Agrokorove" uprave Piruška Canjuga.

Uhapšeni su uglavom bivši članovi uprave ili nadzornog odbora u "Agrokoru", a među njima je i zet Ivice Todorića, Hrvoje Balent. Uhapšeno je i dvoje zaposlenih iz revizorske kuće Bejker Tili koja je radila revizorske izveštaje za posrnuli hrvatski koncern.

MUP je sinoć saopštio da se protiv svih uhapšenih planira podnošenje krivične prijave Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu zbog krivičnih dela zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju, falsifikovanja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

MUP je najavio da će s obzirom na opsežnosti pretraživanja najverovatnije nastaviti i danas.

Akcija u slučaju "Agrokor" počela je u ponedeljak rano ujutro ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciji porodice Todorić. Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu "Agrokora" pre nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava.

Uprava "Agrokora" je do dolaska vanrednog vladinog poverenika Ante Ramljaka imala sedmoro članova, a na vrhu je bio Ivica Todorić kao predsednik, a njegov stariji sin Ante bio je dopredsednik. Ostali članova uprave "Agrokora" imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsednika.

Prema dostupnim informacijama, članovi porodice Todorić su u inostranstvu.

Osnivač koncerna "Agrokor" Ivica Todorić poručio je jutros putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces.

Advokat njegovog sina, Ante Todorića potvrdio je za N1 da se njegov klijent nalazi u Londonu i da je još pre više od mesec dana odjavio prebivalište u Hrvatskoj. Advokat tvrdi da stariji sin Ivice Todorića nije u bekstvu i da će, kada dobije poziv, biti dostupan hrvatskom pravosuđu.

Vanredni poverenik za "Agrokor" Ante Ramljak podneo je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene računovodstvene nepravilnosti.

Revidirani finansijski izveštaj za "Agrokor Grupu" i "Agrokor d. d." pokazao je da se prethodnih godina prikazivala dobit, a da je kompanija bila milijarde u gubitku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu