Advokati sestre ubijene pevačice protestuju zbog statusa

Beograd -- Punomoćnici Teodore Krsmanović, sestre od strica ubijene pevačice Jelene Marjanović uputili su proteste na postupanje zamenika višeg javnog tužioca.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zamenik višeg javnog tužioca je Krsmanovićevoj ukinuo status oštećene u tom postupku.

Oni tvrde da je to učinjeno pod pritiskom advokata odbrane osumnjičenog Zorana Marjanovića.

Ukidanjem statusa oštećenog u postupku Teodora Krsmanović i njeni punomoćnici izgubili su pravo uvida u spise predmeta, kao i pravo da prisustvuju jučerašnjem saslušanju, na koje je Krsmanovićeva pozvana u statusu oštećene.

Prema Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP), oštećeni takođe ima pravo da, za razliku od svedoka, podnese imovinsko-pravni zahtev za odštetu, da preuzme krivično gonjenje u slučaju odustajanja od krivičnog gonjenja ili obustave krivičnog postupka, kao i da izjavi prigovor neposredno višem tužilaštvu u slučaju odbačaja krivične prijave.

Tim povodom advokatska kancelarija Predraga Savića podnela je prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu, pritužbu Državnom veću tužilaca i disciplinsku prijavu nadležnom disciplinskom tužiocu protiv postupajućeg zamenika tužioca, saopšteno je iz te kancelarije.

Punomoćnici Krsmanovićeve takođe su se požalili na to što je postupajući zamenik tužioca prilikom određivanja sudsko-medicinskog veštačenja, kako navode, "preskočila" profesora Slobodana Savića, kao i da je u ovom predmetu ranije predvidela svedočenje majke Jelene Krsmanović Marjanović, koja je preminula pre pola godine.

Oni tvrde da u skladu sa ZKP-om Teodora Krsmanović, kao sestra od strica Jelene Marjanović, spada u krug oštećenih jer sam ZKP nema decidiranog limita do kog stepena srodstva se računaju bliski srodnici.

"Takođe napominjemo da je Teodoru pokojna Jelena finansijski pomagala i faktički izdržavala posle smrti njenog oca", navodi se u saopštenju.

Krsmanovićeva je juče saslušana u Višem tužilaštvu u Beogradu u okviru istrage protiv Zorana Marjanovića, osumnjičenog za ubistvo supruge Jelene.

Marjanovićev otac Vladimir i brat Miloš su po savetu advokata odlučili da ne svedoče, odnosno iskoristili su pravo da kao bliski rođaci okrivljenog ne daju iskaz.

Marjanović se nalazi u pritvoru od hapšenja 15. septembra godinu i po od ubistva, koje se dogodilo 2. aprila 2016. godine.

Na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu