Mihajlovićeva: Žene u Srbiji su marginalizovane

Beograd -- Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je da žene u Srbiji nisu izolovane.

Izvor: Beta
Podeli

Međutim, kako kaže, žene jesu marginalizovane.

Ona je u Beogradu na otvaranju regionalne konferencije o ženskom preduzetništvu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine rekla da "položaj žena nije lak, a žena na selu je još teži i zato ih treba ekonomski osnaživati".

"Nije samo reč o finansijskoj pomoći, već treba utvrditi i da li je ženama u biznisu potrebana pomoć u znanju ili drugim segmentima, posebno posle prve dve-tri godine rada", rekla je Mihajlovićeva.

U Srbiji, prema njenim rečima, žene čine oko 51 odsto ukupne populacije, a 31 odsto preduzetnika i zapošljavaju oko 200.000 ljudi.

Dodala je da kao rezultat rada na podsticanju ženskog preduzetništva smatra to što je sve češće počelo da se govori o pomoći ženama u biznisu, pa su o tome programe imale i političke partije na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Mihajlovićeva je istakla da je naročito važno da se što brže donese zakon o rodnoj ravnopravnosti jer je on "baza" za procese ekonomskog osnaživanja žena u preduzetništvu.

Ona je rekla da se razgovara sa ženama preduzetnicama u regionu kako bi se osnovala zajednička kancelarija za Zapadni Balkan.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je Grad Beograd u 2016. godini za podsticaje ženskom preduzetništvu izdvojio pet miliona dinara i da su preduzetnice mogle da dobiju po najviše 500.000 dinara, a ove godine je za podsticaje tom sektoru izdvojeno 10 miliona dinara.

"Trudimo se da pomognemo preduzetništvo, posebno žensko, jer je ženama potrebna veća podrška nego muškarcima", rekao je Vesić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da "žene imaju dodatu vrednost jer rađaju i majke su".

"Žene rađaju decu, odgajaju ih i vaspitavaju, pa kada znaju to da urade, znaju bolje i da se bave privredom od muškaraca", rekao je Savanović.

Predsednica Udruženja preduzetnica u Crnoj Gori Edita Dautović rekla je da žene čine 51,6 odsto populacije u toj zemlji a da, prema podacima od pre nekoliko godina, čine svega 9,6 odsto preduzetnika.

"Kada se od tog procenta odbije onaj broj žena koje su u biznisu zbog supruga ili ostalih članova porodice, procenat je frapantno nizak", rekla je Dautovićeva.

Dodala je da u Crnoj Gori postoji strategija za razvoj ženskog preduzetništva, ali je ocenila da je to samo "papir" jer za žene prilikom pokretanja posla nema stimulativnih mera.

"Žene u Crnoj Gori imaju finansijske probleme pri pokretanju biznisa i teško dobijaju kredite jer su vlasnici samo četiri odsto nepokretnosti", rekla je Edita Dautović.

Predsednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević rekla je da žene u toj državi nemaju povlastice i da se ispostavilo da su krediti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od kojih se dosta očekivalo teško dostupni jer su kamate oko pet-šest odsto.

Dodala je da su od nedavno neke lokalne zajednice počele da daju izvesne povlastice ženama, pa tako ako imaju isti projekat kao i muškarac, sredstva će dobiti žena.

"Žene u BiH zapošljavaju 30 odsto radnika i bolji su privrednici od muškaraca jer čak 88 odsto njih ima stabilne firme i manje duguju nego muškarci preduzetnici", rekla je Zubčevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu