LDP: Dačić obmanjuje građane, ne može doveka neutralno

Beograd -- Liberalno demokratska partija krtikovala je danas, kako navodi, nedefinisanu i konfuznu spoljnu politiku vlasti što, kako navode, postaje ozbiljan teret.

Izvor: Tanjug
Podeli

U saopštenju LDP se obrafzlaže da se Srbija paralelno sa deklarativnim procesom priključenja Evropskoj uniji, nalazi pod pritiskom Rusije koja nas onemogućava da ostvarujemo sopstvene interese.

U saopštenju LDP-a se navodi da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, najglasniji promoter politike koju kao mantru ponavljaju svi članovi vlade i vladajuće koalicije, svesno obmanjuje građane neprestano ponavljujući stavove koji nas udaljavaju od savezništva sa zapadnim zemljama, predstavljajući Srbiju kao zemlju koja nije odredila sopstvene spoljnopolitičke prioritete, već neguje neiskrene odnose u zavisnosti od potreba u tom trenutku.

"Društvo u Srbiji mora da zna da zatvaranje poglavlja 31 u procesu pregovora o punopravnom članstvu Srbije u EU znači usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike sa zemljama koje čine Evropsku uniju. To znači da politika neutralnosti ima svoj rok trajanja i da se bliži trenutak u kojem se politika više neće moći svoditi na performanse, već se moraju donositi odluke koje nas jasno svrstavaju u određena savezništva i interesne sfere", navodi se.

Takođe, smatra LDP, pitanje statusa Kosova usko je povezano sa pristupanjem Uniji, tako da je pokušaj sakrivanja u tom poslu iza administracije u Moskvi ili Vašingtonu još jedna predstava čiji je cilj odlaganje neizbežnog, a redosled koraka znaju i vlast u Beogradu i ona u Prištini.

"Nema mesta uslovljavanju i nema alternative dijalogu. Trajni sporazum između dve Vlade garantuje mir, i Kosovo i Srbija jedino tako mogu postati partneri koji ne sapliću jedni druge i ne ugrožavaju bezbednost regiona".

LDP traži da se ove činjenice ne skrivaju od javnosti, nego da se krene događajima u susret, kako opet ne bismo bili prinudjeni da žalimo za propuštenim šansama i dogovorima, pošto je bliska istorija pokazala da je svaki naredni ponuđeni papir koji reguliše odnose Srbije i odredjene zemlje gori nego prethodni i takva neozbiljnost nas je skupo koštala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu