Odbrana Mladića opet traži medicinsku dokumentaciju

Hag -- Odbrana generala Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH, danas ponovo zatražila da joj Haški tribunal dostavi celokupnu Mladićevu zdravstvenu dokumentaciju.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images
Getty images

Odbrana je takođe negirala tvrdnju sudskog sekretarijata da je taj dosije već dostavljen braniocima.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić zatražili su da nadležni organ Tribunala obaveže upravu sudskog pritvora u Sheveningenu da joj dostavi traženi materijal.

Istoriju Mladićeve bolesti i lečenja, branioci, kako tvrde, pokušavaju da dobiju od uprave pritvora već devet meseci, ali njihovom zahtevu, kako pišu u današnjem zahtevu, nije udovoljeno.

Tvrdnju sekretarijata Tribunala da je svu traženu dokumentaciju već dostavio odbrani, Mladićevi pravni zastupnici nazivaju "pogrešnim prikazivanjem" situacije.

Tumačeći da sekretarijat zapravo odbija da dostavi Mladićevo medicinski dosije, branioci navode da bi taj problem bilo najbolje rešiti gradjanskom parnicom pred drugim sudom, sugerišući da bi predmet njihove tužbe bila "medicinska loša praksa i nemar" u pritvoru u Sheveningenu.

Za takvu parnicu bilo bi neophodno da se prethodno Haški tribunal, preko svog predsednika, "odrekne imuniteta" koji uživa kao organ UN, navode Mladićevi branioci.

"To bi trebalo uraditi pre nego što general Mladić umre, što bi bio direktan rezultat nemara i nepopustvljivosti osoblja Tribunala i onih koji pružaju medicinsku negu, po ugovoru sa sudom", upozoravaju branioci Lukić i Ivetić.

Zdravstvena dokumentacija neophodna je odbrani uoči posete grupe lekara generalu Mladiću do kraja ovog meseca, proističe iz današnjeg zahteva.

Kako se očekuje, odbrana će zatim Tribunalu podneti zahtev da generala Mladića privremeno pusti na lečenje u Srbiju, za šta su joj vlasti u Beogradu već dostavile garanciju.

Prošle nedelje, Tribunal je saopštio da je nasuprot tvrdnjama Mladićeve odbrane, generalu i njegovim braniocima dostavio celokupnu medicinsku dokumentaciju o Mladićevoj bolesti i lečenju kojem je on podvrgnut u sudskom pritvoru i bolnicama u Hagu.

Mladićeva odbrana nedavno je tražila da general bude pušten na privremenu slobodu u Rusiju, tvrdeći da je u Hagu lečen na neadekvatan način.

Raspravno veće taj zahtev je odbilo, zaključujući da je general Mladić u Hagu lečen na ispravan način i u skladu s medicinskim standardima. Glavni razlog za odbijanje bilo je uverenje sudija da nije sigurno da bi se Mladić vratio s privremene slobodu, uprkos garancijama ruskih vlasti, budući da je do hapšenja 16 godina bio u bekstvu.

Mladić je pre hapšenja krajem maja 2011. preživeo tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu Bronovo na ispitivanja i lakše intervencije.

U junu 2013. Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu "spasili život" i "izvukli ga iz groba". Po odbrani, medjutim, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a, usled rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko lečenje.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) u haškom pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Prema ranijim najavama zvaničnika Tribunala, prvostepena presuda će biti izrečena u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu